Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Komunální volby 2006: Dotazník ODS

Archiv

1. Můžete jednoduše vysvětlit našim čtenářům, proč by měli volit právě Vaše kandidáty?


Protože nabízíme volební program, který je koncipován věcně a stojí na pevných základech a zkušenostech, a vychází z reálných potřeb našeho města.


2. Co se podle Vás za minulé volební období v Lípě povedlo?


V České Lípě se například podařilo vyřešit budoucnost našich dvou bazénů, které byly bohužel vzhledem ke svému stáří ve velmi špatném stavu a hrozilo jejich úplné uzavření. V nejbližší době již bude veřejnosti sloužit zcela zrekonstruovaný moderní bazén na Severu. Tato akce nám pak umožnila zahájit přestavbu Sportareálu na důstojné sportoviště odpovídající potřebám téměř čtyřicetitisícového města. Před dokončením jsou i nové byty na Ladech, kam se nám již dnes hlásí zájemci o toto bydlení. Celkovou rekonstrukcí prošla Panská ulička, jako důležité vidíme také to, že se nám podařilo postoupit s revitalizací městského parku. Díky zainvestovaným pozemkům se pak také Česká Lípa rozrostla o další nové ulice.


3. Co se podle Vás za minulé volební období v Lípě vyloženě zkazilo?


 Člověku je zcela přirozené, že po ohlédnutí se do minulosti vidí především to pozitivní, co se podařilo. Nelze však samozřejmě opomenout také to, co naše představy nenaplnilo. Zde je potřeba v práci pokračovat a především ji dotáhnout do zdárného konce. Musím znovu zopakovat, že se nám nepodařilo zcela uplatnit optimalizaci městské hromadné dopravy, mezery vidíme u některých investičních akcí ve městě a také situace s koupalištěm v Dubici nás opravdu netěší.


4. Jaké stanovisko zaujímá Váš subjekt k některým kontroverzně vnímaným investicím? Například k tenisové hale, výstavbě bytů na Ladech, výstavbě Sportareálu, čištění Dubice, rozhledně na Holém vrchu. Můžete komentovat i jednotlivě.


Vámi použité spojení kontroverzně vnímaná investice mě zaráží, ale vezměme si to popořadě. Za prvé, tenisová hala je plně v provozu a měsíčně se zde vystřídá velké množství tenistů, a to jak dětí, tak také dospělých. Využívána jsou i další přilehlá sportovní zázemí jako na aerobik, spinning a také venkovní dětské hřiště.


Za druhé, první etapa výstavby nových bytových jednotek na Ladech je před dokončením. Již dnes evidujeme na tuto část více zájemců o bydlení, než nám umožňuje kapacita domů. První občané zde svůj domov najdou již na jaře příštího roku.


Sportareál byl opravdu ve velmi špatném stavu, zejména život bazénu visel na vlásku, a proto jsme rádi, že bylo možné odstartovat jeho generální rekonstrukci. Po jejím dokončení vznikne v našem městě sportoviště s moderním plaveckým bazénem, relaxačním zázemím a také s kvalitní ledovou plochou.


Dále, čištění Dubice, pokud jde o sinice, bohužel ani odborníci si s nimi za ta léta nedokázali poradit a my již dnes hledáme alternativy možného řešení venkovního koupání.


Rozhledna na Holém vrchu vznikla jako zajímavá výletní alternativa pro obyvatele České Lípy. Realita je však taková, že jedni po jejím vybudování volají, zatímco druzí ji ostře odsuzují.


5. Jaký je Váš názor na prodej městského majetku?


Jsem pravicový politik. Soukromé vlastnictví mne neděsí a dokonce se domnívám, že soukromý vlastník se o svůj nemovitý majetek dokáže lépe postarat. O tom se však můžeme všichni přesvědčit na mnohých místech.


6. Zajíci se sice mají sčítat až po honu, ale odpovězte, prosím, se kterým kandidujícím subjektem byste v zastupitelstvu, případně radě města nejraději spolupracovali. Se kterým subjektem raději ne?


Záleží na tom, s kým budeme moci spolupracovat na realizaci našeho volebního programu. Své „spojence“ pak v první řadě budeme hledat napravo politického spektra.


7. Co je vaší prioritou v některých pro voliče zajímavých oblastech?


- v oblasti sportu


- rekonstrukce Sportovního areálu – vybudování sportovně-zábavného bazénového centra, posílení zázemí zimní plochy, rozšíření možnosti pro ostatní individuálních sporty v areálu, výstavba venkovního bazénu, výstavba nové multifunkční haly, koncepce sportu se zaměřením na podporu sportu dětí, mládeže a rodin s dětmi


- v oblasti kultury


- rozšíření kulturní nabídky pro všechny věkové kategorie od dětí a mládeže až po seniory, mezinárodní, republikové i místní kulturní festivaly a koncerty, vyrovnaná grantová politika, podpora činnosti příspěvkové organizace Kulturního domu Crystal


- v oblasti školství


- otevření venkovních hřišť při ZŠ a MŠ pro rodiče s dětmi, trvalé zajištění činnosti dětského dopravního hřiště pro školní výuku, rozvoj spolupráce v rámci základních a mateřských škol ve městě, podpora škol ve výuce profilovaných předmětů v základním školství, podpora speciálního školství, rozvíjení mimoškolních aktivit a zkvalitnění využívání volného času dětí


- v oblasti kriminality


- soustavné posilování pocitu bezpečí ve městě, posílení kontrolní činnosti hlídek městské policie se zaměřením na sídliště a okrajové části města, zřízení „Linky nouze“, zřízení telefonického kontaktu na městskou policii pro rychlou volbu s následným seznamem klientů a žádaného opatření v případě nouze, rozvoj kamerového systému, soustavné zabezpečení bezpečnosti dětí preventivním způsobem u základních škol, pravidelný dohled a měření rychlosti projíždějících vozidel v blízkosti těchto objektů.


7. Jaký je Váš názor na činnost městské policie?


Městská policie se řídí zákonem a jako taková musí konat. Kromě své běžné činnosti, kdy dohlíží na dodržování pořádku v našem městě, se ve velké míře věnuje například naší mládeži. Prevence a vkládání pocitu soudržnosti a odpovědnosti do našich dětí považujeme za velice přínosné. Také dnes již plně sloužící dopravní hřiště zde stojí za zmínku.


9. Myslíte si, že v Lípě kvete klientelismus? Pokud ano, uveďte, prosím, konkrétní příklad a naznačte, jak tomu v příštím volebním období zabránit.


To si nemyslím.


10. Jakou investici, za normálních okolností neufinancovatelnou, byste podpořili v případě, že by neznámý mecenáš věnoval České Lípě jednu miliardu korun?


Asi málokdo z nás si dovede takovouto sumu představit, ale i tuto částku by naše město běžně uneslo, vždyť jsou to orientační náklady na již diskutovaný obchvat našeho města.


Napište, prosím, kdo za váš subjekt dotazník vyplňoval.


Hana Moudrá