Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Komunální volby 2006: Dotazník SNK a ED

Archiv

1. Můžete jednoduše vysvětlit našim čtenářům, proč by měli volit právě Vaše kandidáty


Protože nejsme žádnou ze „státostran“, jejichž neschopnost na celostátní úrovni jsme sledovali čtvrt roku, ani stranou jedné firmy, která velmi stojí o smlouvu s městem. Pod „vlajkou“ Sdružení nezávislých kandidátů – Evropských demokratů se budou o hlasy voličů ucházet osobnosti, které spojuje opravdový zájem o město a dnes již nevšední ochota angažovat se ve prospěch ostatních. Jak rád opakuji, tým tvoří patrioti České Lípy bez pochybných a zřejmých osobních či podnikatelských záměrů. Oproti předchozím komunálním volbách jsme za „nezávislé“ zvýšili, a to výrazně, zastoupení žen na kandidátce.V naprosté většině jde o zralé osobnosti aktivního věku. Z kandidátky je patrné, že vyvážené uskupení tvoří lidé, profesionálové, kteří ve svých povoláních již vykonali spoustu práce. Někteří mají zkušenost z práce v zastupitelstvu a jeho odborných komisích. Mezi kandidáty jsou dva členové politického hnutí NEZÁVISLÍ i členové o. s. Naše město, které je pořadatelem tradiční českolipské Neckyády a na jejichž dřívější aktivity v českolipské komunální politice navazujeme.


2. Co se podle Vás za minulé volební období v Lípě povedlo?


Udržovat vyrovnaný rozpočet. Opravit Panskou uličku. Odkanalizovat Dolní Libchavu a zahájit budování kanalizace v Dubici. Povedlo se také pokračovat v obnově Vodního hradu, který se více otevřel veřejnosti. Pečovat o většinu základních a mateřských škol, ale i městské lesy atd.


3. Co se podle Vás za minulé volební období v Lípě vyloženě zkazilo?


Poměr sil byl oproti minulosti velmi nevyvážený, což ovlivnilo mnohé hlasování, kolektivní rozhodnutí. Pokud mám, jen namátkou, vzpomenout na konkrétní případy, pak bych uvedl trestuhodnou spoušť, kterou po sobě zanechal letitý pronájemce Sportareálu. Nepodařilo se zajistit koupání v Dubici, zlepšit dopravní systém včetně parkování na sídlištích nebo zbavit se některých dlouhodobých a sporných smluv. Jako nešťastná hodnotím i některá zbrklá personální opatření (odvolání ředitelů ZUŠ, ZŠ Partyzánská, ad.) Nevidíme přínos sloučení divadla s KD Crystal. A například jsme všichni svědky toho, jak za poslední roky sprejeři zkazili mnohonásobně více fasád.


4. Jaké stanovisko zaujímá Váš subjekt k některým kontroverzně vnímaným investicím? Například k tenisové hale, výstavbě bytů na Ladech, výstavbě Sportareálu, čištění Dubice, rozhledně na Holém vrchu. Můžete komentovat i jednotlivě.


U tenisové haly a rozhledny na Holém vrchu zastáváme trvale a kategoricky negativní stanovisko! Nepodporujeme stavbu nového divadla. Nelíbí se nám stohy, v podstatě zbytečných, studií, projektů za statisíce korun. Stejně jako obrovské ceny prakticky u všech investic. Naposledy u Sportareálu (přestože vítěz nabídl nejnižší sumu).


5. Jak je Váš názor na prodej městského majetku?


V zásadě odmítavý! Přáli bychom si lépe chránit a využívat ztenčený majetek města.


6. Zajíci se sice mají sčítat až po honu, ale odpovězte, prosím, se kterým kandidujícím subjektem byste v zastupitelstvu, případně radě města nejraději spolupracovali. Se kterým subjektem raději ne?


Odpověď se nejspíš bude zdát jako vyhýbavá fráze, ale je myšlena vážně: jsme „politicky“ na středu. Předem se vůči nikomu nehodláme nepřátelsky vymezovat. Ideálně bychom se totiž v zastupitelstvu měli považovat za spolupracovníky, nikoliv za nepřátele. Jde nám jen o naše město.


7. Co je Vaší prioritou v některých pro voliče zajímavých oblastech?


Shodujeme se v názoru, že peněz ubývá, a proto by pro voliče mělo být prioritním zájmem postarat se o skutečně kvalitní plnění základních funkcí města, jako je čistota a upravenost ulic po celý rok, údržba zeleně, pořádek a bezpečí nejen v centru města. Velký smysl má rovněž pomoc starým, nemocným a bezmocným občanům České Lípy. Rozhodně žádné rozhledny ani ohňostroje!


- v oblasti sportu


/víceúčelová hala, kopaná, cyklostezky


- v oblasti kultury


/Vodní hrad, Jiráskovo divadlo, knihovna, podpora aktivit muzea a galerie (i když je zřizovatelem kraj)


- v oblasti školství


podpora mimoškolních aktivit dětí ZŠ, podpora specializ. škol – Zvláštní škola, ZUŠ, aktualizace optimální sítě ZŠ a MŠ


- v oblasti kriminality


silnou městskou policii – záštitu pro řádné a ohleduplné občany – a naopak bezohledný, tvrdý postup vůči těm ostatním


8. Jaký je Váš názor na činnost městské policie?


Možná chcete slyšet něco jiného, ale dle nás to je činnost navýsost potřebná. Ve městě jako Česká Lípa pak dvojnásob. Důležité je, že v zásadě není špatně řízena, ale je potřeba ještě zvýšit efektivitu jejího působení. Mimo jiné není možné dopustit, aby zimní stav města byl jako v tomto roce, MěPo vždy garantovala úklidy chodníků. Ze zkušeností, postřehů vím (-me), že ne každý ze strážníků si tak odpovědného povolání váží. U takových bych, vzhledem k faktu, že o práci u MěPo je obrovský zájem, dal šanci jiným uchazečům.


9. Myslíte si, že v Lípě kvete klientelismus? Pokud ano, uveďte, prosím, konkrétní příklad a naznačte, jak tomu v příštím volebním období zabránit.


Některé aktivity vyvolávaly dojem neprůhlednosti a nekoncepčnosti. Je faktem, že řada věcí byla již rozhodnuta před veřejným zasedáním zastupitelstva. Což samo o sobě neznamená nic kriminalizujícího. Umožnila to převaha hlasů jedné strany, aneb tuto skutečnost přinesl volební výsledek z roku 2002.


10. Jakou investici, za normálních okolností neufinancovatelnou, byste podpořili v případě, že by neznámý mecenáš věnoval České Lípě jednu miliardu korun?


Nápadů máme více, ale asi moderní dopravní systém včetně bezpečných „koridorů“ pro cyklisty, podzemní, nadzemní parkování.


Napište, prosím, kdo za váš subjekt dotazník vyplňoval.


Mgr. Petr Pokorný, kandidát č.1 kandidátky č. 8 pro komunální volby 2006