Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Komunální volby 2006: Dotazník Strany zelených

Archiv

1. Můžete jednoduše vysvětlit našim čtenářům, proč by měli volit právě Vaše kandidáty?


Protože je na ně skutečně spolehnutí. Budou prosazovat, co si dali do programu, nenechají se uplatit ani zastrašit nikým a ničím, nebojí se jít do střetu i s vlivnými a mocnými. Nejeden už má kus práce pro toto město za sebou, takže výše uvedené může doložit činy. Pro kandidaturu se mnozí rozhodovali nelehko, ale po řadě smutných (často osobních) zkušeností pochopili, že ve městě se nic podstatného nezmění, pokud se o tu změnu nepokusí sami.


2. Co se podle Vás za minulé volební období v Lípě povedlo?


Oceňujeme například pokračující rekonstrukce ulic (Panské uličky třeba), postupné odstraňování fyzických bariér ve městě (úpravy chodníků, přechodů).


3. Co se podle Vás za minulé volební období v Lípě vyloženě zkazilo?


Toho je dost, takže jen jeden příklad za všechny. Jde o skandální okolnosti vstupu dalšího, nepotřebného hypergigamegamarketu (Interspar!), následné nezvládnuté problémy v dopravě, nepostavení pěší lávky. Byla poškozena důstojnost města, které této firmě trapně službičkovalo místo toho, aby jí dalo jasné podmínky ve prospěch svých občanů. Záležitost má širší souvislosti, přebujelost těchto gigantokrámů postupně vede k zániku obchodů a služeb v centru města, na starších sídlištích, ba i na některých předměstích. Doplácejí na to starší lidé, občané bez aut, zhoršuje se komfort městského života. Lidé aby se pomalu pro každý rohlík vydávali do supermarketu za město, nebo aspoň do centra České Lípy. Město je i kvůli tomu zahlcováno auty.


4. Jaké stanovisko zaujímá Váš subjekt k některým kontroverzně vnímaným investicím? Například k tenisové hale, výstavbě bytů na Ladech, výstavbě Sportareálu, čištění Dubice, rozhledně na Holém vrchu. Můžete komentovat i jednotlivě.


 Tenisová hala-dárek nemnohým spřízněným, obyčejní občané z ní moc nemají. Byty na Ladech-riskantní záležitost, v Ústí jsou podobné řadu let neobsazeny a město musí dávat miliony do jejich údržby a ochrany. Navíc se tím Česká Lípa nerozumně zadlužuje. Byty jsou jistě nadstandardní, ale smíří se ti, kdo na ně budou mít, s pohledem na jedné straně do zdi plechového hangáru, na druhé straně do bezútěšné sídlištní pouště?


Sportareál a Dubice, to jsou akce, které mají dát lidem ke chlebu i nějaké ty hry, aby si hráli a nezlobili. Ersatzrozhledna na Holém vrchu, to je opět projev poníženosti vůči vlivným. Sebevědomé vedení města by jednalo se současným nájemcem o podmínkách zpřístupnění rozhledny na Špičáku.


5. Jak je Váš názor na prodej městského majetku?


Na obecnou otázku těžko jednoznačně odpovědět. Správné je zvažovat každý prodej zvlášť tak, aby z toho měli prospěch obyvatelé tohoto města a nebyli v důsledku prodejů znevýhodňováni, například vystěhováváni z bytů v prodaných domech a podobně.


6. Zajíci se sice mají sčítat až po honu, ale odpovězte, prosím, se kterým kandidujícím subjektem byste v zastupitelstvu, případně radě města nejraději spolupracovali. Se kterým subjektem byste raději ne?


Pokud se do zastupitelstva dostaneme, budeme se určitě rozhodovat hlavně podle programové příbuznosti. Programy ostatních volebních stran ale zatím neznáme…


7. Co je vaší prioritou v některých pro voliče zajímavých oblastech?


- v oblasti sportu


– nechceme preferovat žádné megaprojekty, které jsou jen pro někoho, finance určené na podporu sportu by měly sloužit co největšímu počtu občanů


- v oblasti kultury


– rádi bychom, aby více peněz šlo na obnovu a údržbu památek a na hodnotnou kulturu, která si na sebe sama nevydělá; daly by se třeba zvýšit částky na grantový program v této oblasti


- v oblasti školství


– jsme proti dalšímu rušení škol a proti prodeji školských zařízení; počty narozených dětí konečně zase začaly růst a je na to třeba adekvátně reagovat, případně zvýšit investice do školství ve městě


- v oblasti kriminality


– musí se konečně něco začít dělat se sociálním podhoubím kriminality, se vznikajícími ghetty, se znepokojivě rostoucími počty takzvaně sociálně vyloučených; tedy například výrazně posílit podporu integračních programů, využít otevřené ruky EU, získávat odtud peníze na granty


8. Jaký je Váš názor na činnost městské policie?


Je populární městskou policii (policii vůbec) kritizovat. Netvrdíme, že tato instituce je bez chyb, ale na druhé straně nebýt jí, asi bychom nadávali mnohem více. Co bychom ale určitě chtěli, aby byla v ulicích viditelnější, působí to preventivně.


9. Myslíte si, že v Lípě kvete klientelismus? Pokud ano, uveďte, prosím, konkrétní příklad a naznačte, jak tomu v příštím volebním období zabránit.


Hodně se o tom mluví, ale bez důkazů se těžko obviňuje. Prevencí, alespoň určitou, by mohlo být, aby všem na radnici bylo pěkně vidět na prsty. Zastupitelé by pak měli podávat majetkové přiznání před nástupem do zastupitelstva a po ukončení funkce. Všichni kandidáti Strany zelených se k tomu zavázali písemně.


10. Jakou investici, za normálních okolností neufinancovatelnou, byste podpořili v případě, že by neznámý mecenáš věnoval České Lípě jednu miliardu korun?


Otázka z říše snů a fantazie. Snad nevadí, když i odpověď bude ve stejném duchu. Asi by se k té miliardě ještě něco muselo přidat, ale nebylo by špatné zavést v České Lípě trolejbusy, málo hlučnou dopravu bez smogu, její síť promyslit tak, aby ji lidé rádi využívali a snížilo se zamoření města auty. Nebo reálnější představa, zavést za ty peníze MHD v Lípě zdarma, ekologicky šetrnými autobusy, zvýšit počty linek a vést je tak, aby k žádné zastávce nebyla docházková vzdálenost dejme tomu více než 3-4 minuty. Efekt by mohl být stejný.


Napište, prosím, kdo za Váš subjekt dotazník vyplňoval.


PhDr.Miroslav Hudec, lídr českolipské kandidátky SZ