Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Komunální volby 2006: Dotazník Unie pro sport a zdraví

Archiv

1) Můžete jednoduše vysvětlit našim čtenářům, proč by měli volit právě Vaše kandidáty?


Nepovažoval bych za správné říkat voličům, že mají volit právě naše kandidáty. Důvěru by člověk měl získat tím, jak žije, pracuje, co dosud vykonal, jaké má názory a zda tyto názory dokáže prosadit. Nesmí se bát říci a obhájit i  názor odlišný od většiny, důležité je dokázat přiznat své chyby, ale neméně důležitá je ochota pracovat pro druhé, aniž by byl upřednostňován vlastní prospěch. Nechť sami voliči posoudí, zda na kandidátce Hnutí pro sport a zdraví jsou kandidáti, kteří si jejich důvěru zaslouží.


2) Co se podle Vás za minulé období v České Lípě povedlo?


Oživení prostoru Vodního hradu, dětské prolézačky na městském stadionu. Pak se povedlo, alespoň si to myslím podle návštěvnosti městského zastupitelstva, zvýšit nedůvěru občanů v komunální politiku.


3) Co se podle Vás za minulé období v České Lípě vyloženě zkazilo?


 Rozhodnutí přestavovat střechu nad bazénem, když po krátké době se má přebudovávat celý areál plaveckého a zimního stadionu. Rozhodnutí ručit za půjčku bytového družstva Lada. Nedůslednost v řešení koupaliště v Dubici, a to nejen z hlediska užívání vodní plochy.


4) Jaké stanovisko zaujímá Váš subjekt k některým kontroverzně vnímaným investicím, např. tenisové hale, výstavbě bytů na Ladech, výstavbě sportareálu, čištění Dubice, rozhledně na Holém vrchu?


Finančně náročné investice vždy musí zákonitě vyvolat různá stanoviska, obzvláště pokud mají sloužit menší části či jen úzké skupině lidí. Pokud se týče tenisové haly, vidím daleko větší problém v jejím využití než ve výstavbě. Pokud nebude vyřešena otázka dostupnosti haly a zejména její tenisové části pro děti a mládež, pak těžko může být veřejností vnímána jako účelná investice. Malé využití haly zejména v letních měsících však dává velký prostor k řešení této situace.


Co se týče bytů na Ladech, zastáváme takové stanovisko, že město má podporovat tu formu bydlení, o kterou je mezi lidmi zájem. Zatím se nepotvrdilo, že bude dostatek občanů, kteří by při vysoké pořizovací ceně bytů byli ochotni a schopni hradit takový nájem, který by vylučoval spolufinancování bytů městem. Současný stav a původní záměr se začínají značně rozcházet.


Pod pojmem výstavba sportareálu nemusí být míněno jedno a to samé. Rozhodně Česká Lípa potřebuje naléhavě halu na míčové hry, více fotbalových ploch s umělým povrchem a umělý povrch na školních hřištích. Rozsáhlý plavecký komplex bychom sice také uvítali, ale máme obavu, že nebude dostatečně využíván, neboť v řadě míst musí být rozsáhlé plavecké areály značně dotovány, a že takováto investice neřeší nejpalčivější otázky a potřeby města. Někdy větší počet malých a drobných investic, tím máme na mysli zejména školních hřišť, umožní daleko efektivnější a optimálnější využití vynaložených prostředků.


Koupaliště v Dubici zřejmě nemá jednoduché řešení, jedna z možných variant je orientovat tuto vodní plochu na doplňkové vodní sporty, jako je veslování či kanoistika, a zaměřit se na vybudování venkovního bazénu s ohřívanou vodou, který by umožnil využití i v chladnějších dnech a po dobu většiny měsíců v roce.


Co se týče rozhledny Holý vrch, tuto činnost bychom ponechali případnému zájmovému sdružení, a pouze pokud by mělo velkou podporu občanů, pak by případná výstavba mohla být prováděna s finanční pomocí města.


5) Jaký je Váš názor na prodej městského majetku?


Dobrý hospodář neprodává ten majetek, který dokáže sám efektivně využít nebo mu přináší značný prospěch. Pokud majetek nemůže udržovat, ani zajistit jeho udržování, případně majetek neužívá, měl by přistoupit k jeho pronájmu, případně k prodeji takovým způsobem, který bude transparentní. Nelze pouze formálně plnit literu zákona, ale prodej by se měl stát věcí všeobecně známou, zájemci by měli mít rovné postavení a kritéria prodeje by neměla výrazně zužovat okruh případných zájemců.


6) Zajíci se sice mají sčítat až po honu, ale odpovězte, prosím, se kterým kandidujícím subjektem byste v zastupitelstvu, případně v radě města, nejraději spolupracovali?


Za optimální výsledek voleb bychom považovali, kdyby pravice, levice a střed byly rovnoměrně zastoupeny v zastupitelstvu a mezi středové kandidáty se řadíme i my. Spolupráci si dokážeme představit zejména se subjekty, které se do zastupitelstva nově dostanou. Na komunální úrovni jde spíše o podporu konkrétních věcí a zde je rozhodující prospěšnost myšlenky, ne politická příslušnost jejího autora. Považujeme za vhodné, aby případná koalice měla koaliční smlouvu a její neplnění by mělo mít za následek opuštění vedoucích postů. Vždy by mělo být jasné, kdo odpovídá za řízení města, a z chybného řízení by měly být vyvozovány důsledky.


7) Co je Vaší prioritou v některých, pro voliče, zajímavých oblastech?


 Prioritou by měly být ty věci, o které jeví zájem většina občanů České Lípy. Ne ve všech oblastech však máme jasno, jaký zájem občanů převažuje. Důležité však je řádné hospodaření s majetkem města, účelné vynakládání prostředků. V oblasti sportu jde zejména o vybudování školních hřišť s umělým povrchem, která mají dlouhou životnost a na jejichž údržbu nemusí být vynakládány velké prostředky. Příkladem může být lehkoatletická plocha na městském stadionu, která již 5 let bezproblémově slouží školám, atletům a dalším subjektům.


V oblasti školství jde především o vytvoření vhodného materiálně technického zabezpečení a zvyšování motivace žáků i učitelů k dosažení lepších výsledků.


V oblasti kultury je nejpalčivější otázkou výstavba divadla. Náklady na jeho výstavbu, ale zejména na jeho budoucí provoz jsou rozhodující pro případnou podporu tohoto projektu. Dosud vynaložené investice nemohou občané České Lípy ocenit. Potřebám 21. století by dle mého osobního názoru spíše vyhovovala multifunkční aréna, která by uspokojila potřeby divadla, kultury, ale i moderních typů sportu a mohla by být daleko častěji využívána. Musí však zároveň splňovat kritéria pro televizní přenosy, neboť právě ve spolupráci s médii může být výrazně snížena finanční náročnost provozu. Každopádně by se město mělo více orientovat na podporu drobných kulturních aktivit, které vytvářejí tradici a tvář města.


V oblasti kriminality jde o posílení výchovné složky, kdy zejména akce pro mládež a zapojení mládeže do nejrůznějších aktivit se v důsledku kladně projevuje v náplni jejich volného času. Činnost represivní pak spadá zejména do náplně funkce státu. Městská policie by měla mít pouze doplňkový význam, jak uvedu v následující odpovědi.


8) Jaký je Váš názor na činnost Městské policie?


 Máme jak pozitivní, tak negativní signály. Kladně je hodnocena práce městské policie s dětmi. Je nezbytné, aby městská policie vždy zasahovala pouze v rámci zákona, ale aby měla oporu, pokud bude zákrok razantní. Rozhodně by městští strážníci měli být více vybaveni nejen materiálně, ale i úsměvem a ochotou. Rozhodně nám vadí, pokud vystupují žoviálně, na ulici řeší své osobní vztahy či problémy, i když jsou ve službě. Naopak kvalitní výkon služby by měl být oceňován i veřejně, aby se zvýšila motivace k práci a vztah k městu.


9) Myslíte si, že v České Lípě kvete klientelismus, pokud ano, uveďte, prosím, konkrétní případ a naznačte, jak tomu v příštím volebním období zabránit?


 Domnívám se, že Česká Lípa se nevymyká z průměru, který v tomto směru je v České republice. Odpověď je tedy taková, že i v České Lípě jsou evidentní případy klientelismu. Jako příklad bych uvedl domy na českolipském náměstí. Zmenšení prostoru pro klientelismus dosáhneme, pokud veřejné zakázky či prodeje majetku budou zveřejňovány stejnou či obdobnou formou, nebudeme se bát veřejné kontroly a budeme důsledně dodržovat principy, jakými se řídí řádný hospodář. Pokud je ve všech případech zachován stejný postup a nejsou udělovány nejrůznější výjimky, můžeme klientelismus potlačit.


10) Jakou investici za normálních okolností neufinancovatelnou byste podpořili v případě, že by neznámý mecenáš věnoval České Lípě 1miliardu korun?


Investice by měla jít do vzdělání dětí a mládeže. Slovo investice je však použito nikoliv v materiálním smyslu. Zřídili bychom nadaci, která by oceňovala nejrůznější myšlenky a nápady pro rozvoj vzdělání občanů tohoto města.


Odpovědi na otázky zpracoval JUDr. Jan Riedl.