Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Kraj očekává nárůst počtu dětí ve školkách

Archiv

„V souvislosti s mírně se zvyšující porodností v předchozích letech očekáváme od nového školního roku nárůst počtu dětí v mateřských školách,“ uvedl vedoucí odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Robert Gamba. V roce 2006/2007 mateřské školy navštěvovalo 12 593 dětí, v roce 2007/2008 12 869 dětí. Ačkoli údaje z nového školního roku nejsou nyní plně k dispozici, i na základě žádostí obcí a měst, které obdržel Krajský úřad Libereckého kraje, o navýšení kapacit mateřských škol k 1. 9. 2008 lze předpokládat, že počet dětí navštěvujících mateřské školy bude přesahovat 13 000 dětí.


K zápisu do prvního ročníku základního vzdělávání se dostavilo celkem 5 044 žáků, v případě 810 dětí však zákonní zástupci podali žádost o odklad plnění povinné školní docházky a 916 dětí se k zápisu dostavilo právě po odkladu z loňského školního roku. Ve srovnání s loňským rokem se k zápisu dostavilo o 69 dětí méně, stejně tak žádost o odklad byla podána v menším počtu. „V případě základních škol je v podstatě vývoj vyrovnaný, nicméně v celkovém úhrnu bude na základních školách pravděpodobně méně žáků,“ řekl Gamba. V loňském roce bylo v 9. ročnících
4 524 žáků, zatímco do prvních tříd nastoupilo 4 157 žáků. Obecně tak dosud pokračuje nepříznivý demografický trend. Do letošních devátých ročníků nastoupí 4 500 žáků.


Ke střednímu vzdělávání se v prvním kole přijímacího řízení přihlásilo 5 825 žáků, z toho 4 679 z devátých tříd základních škol (v roce 2007 to bylo 5 698, resp. 4 518 žáků). Již v prvním kole bylo přijato 4 950 žáků, tedy 85%. Z hlediska stupňů vzdělání bylo ke střednímu vzdělání s výučním listem přijato 36% a ke střednímu vzdělání s maturitní zkouškou 64% žáků. „Údaje o počtu a struktuře žáků v prvním ročníku středního vzdělávání dosud nejsou plně známy, nicméně lze očekávat, že dojde k navýšení žáků ve středním vzdělávání s výučním listem až ke 40%. Celkem tedy na středních školách bude vzděláváno více než 20 000 žáků v denním formě vzdělávání,“ upřesnil Robert Gamba s tím, že Liberecký kraj na provoz škol a školských zařízení, které zřizuje, pro letošní kalendářní rok vyčlenil 266 milionů Kč.


O letních prázdninách se již tradičně realizují mnohé investiční akce, opravy a modernizace škol, do kterých kraj investuje. Mezi ty nejvýznamnější u škol zřizovaných Libereckým krajem se řadí:


- statické zajištění objektu Gymnázia F. X. Šaldy Liberec v celkové výši téměř 30 mil. Kč
- rekonstrukce a zateplení objektu Střední školy gastronomie a služeb Liberec v celkovém rozsahu 25 mil. Kč
- rekonstrukce sociálních zařízení na Gymnáziu Dr. Randy v Jablonci nad Nisou za 7,5 mil. Kč
- výměna podlah v Obchodní akademii Česká Lípa za 4,3 mil Kč
- a další menší investice do Střední zdravotnické školy Turnov, Obchodní akademie Liberec a Gymnázia a Střední odborné školy pedagogické Liberec.


Mezi významné krajské investice spadá rovněž zahájení rekonstrukce Střední školy v Lomnici nad Popelkou za 25 mil. Kč.