Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Letní turistický sraz v Českém Švýcarsku 2006

Archiv

Ve dnech 5. - 13. srpna se v Českém Švýcarsku uskuteční Letní turistický sraz 2006, který organizuje Klub českých turistů spolu se svými partnery v Krásné Lípě – centru Českého Švýcarska a Jiřetíně pod Jedlovou – centru Tolštejnského panství. Připravena je široká nabídka pěších turistických i cyklistických tras nejen v Národním parku České Švýcarsko, ale i bohaté doprovodné kulturní a společenské programy pro všechny zájemce tohoto regionu a přírody.


 „V letošním roce oslaví krásnolipská turistika 25 let svého trvání, proto byl u příležitosti tohoto výročí náš klub pověřen organizací Letního turistického srazu, jehož součástí bude i 25. letní sraz turistických oddílů mládeže v Jiřetíně pod Jedlovou. Celkem se na Letní turistický sraz přihlásilo více než 1000 zájemců z Čech a Moravy a 200 zájemců zahraničních, od ruského Jekatěrinburku až po francouzský Veneux – Les Sablos,“ vysvětluje Václav Hieke, předseda organizačního štábu LTS 2006 a předseda odboru KČT v Krásné Lípě.


A co organizátoři pro účastníky srazu připravili ?: Turisté z Loun, Litvínova a Chomutova připravili například Pěší putování Českým středohořím, motoristickou jízdu Ústeckým krajem či akci Na kole Krušnohořím a všechny tyto přístupové trasy dorazí do Krásné Lípy ve čtvrtek 10. srpna. Pro ty, kteří budou chtít zůstat po celou dobu v centru srazu, jsou připraveny denní programy v rámci Vandrování Tolštejnským panstvím. Na každý den připravují turisté místních odborů KČT z Dolní Poustevny, Rumburku, Mikulášovic, Děčína, Šluknova, Varnsdorfu, Jiřetína pod Jedlovou a Krásné Lípy různé pěší a cyklo trasy, které návštěvníkům představí nejzajímavější místa tohoto regionu. Mezi výjimečné programy akce LTS patří Vycházky do nejzajímavějších partií Národního parku s průvodcem-strážcem nebo Za skalními hrádky Labských pískovců. Aby vzdálenější návštěvníci srazu měli možnost poznat další zajímavosti v okolí Krásné Lípy, jsou pro každý den připraveny dva autobusové zájezdy do Saska, Lužice a Děčína. Další dopravu bude během konání srazu vedle veřejné dopravy zajišťovat i soukromá muzeální železnice ze Zubrnic. Závěrečný den, v neděli 13. srpna, pak bude slavnostně zpřístupněna nově obnovená nejstarší doložená naučná stezka v Čechách vedoucí okolím Krásné Lípy, pojmenována po svém zakladateli Köglerova.


Součástí srazů budou i doprovodné kulturní programy: V úterý 8. srpna od 17 hodin proběhne slavnostní zahájení srazu turistických oddílů mládeže, kde v Jiřetíně pod Jedlovou vystoupí například finalista Super Star Julián Záhorovský. Kulturní program je připraven i na čtvrteční (10. srpna) slavnostní zahájení letního turistického srazu, kde vystoupí folkový zpěvák František Nedvěd. Vyvrcholení srazu se uskuteční v sobotu 12. srpna, kdy na náměstí v Krásné Lípě budou po celý den vystupovat folklórní soubory, skupiny různých hudebních stylů, budou zde probíhat netradiční hry a soutěže o ceny. Večer proběhne slavnostní zakončení celotýdenní akce, jehož kulturní program bude uvádět populární bavič Josef Alois Náhlovský a postupně vystoupí skupiny Roxel Music, Yo Yo Band a Fešáci.