Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Liberecký kraj jako spolupořadatel cyklovýletů

Archiv

Premiéra cyklovýletu se uskutečnila v sobotu 16. 7., kdy se příznivci cyklistiky vypravili do Lužických hor. Hlavním smyslem takto zaměřených akcí je podle náměstka hejtmana Antonína Schäfera představit obyvatelům kraje i jeho návštěvníkům jak nejkrásnější cyklostezky a cyklotrasy, tak zajímavá a pro mnohé účastníky i neznámá zákoutí. Putování na kole pak účastníkům usnadní doprovodný autobus se speciálním krytým přívěsem na kola.


Prvního cyklovýletu se zúčastnilo 25 cyklistů. Trasa byla naplánována na kolech podél Nisy z Hrádku nad Nisou kolem přehrady Kristýna a pokračovala přes německou stranu Lužických hor. Zde mohli účastníci navštívit lázeňské městečko Oybin se zříceninou hradu a kláštera. Do České republiky se vrátili přes Krompach a celý výlet ukončili v Jablonném v Podještědí, kde na ně čekal doprovodný autobus. Trasa měřila necelých 50 kilometrů a zbyl čas i na prohlídku zámku Lemberk a vykoupání na koupališti.


Další cyklovýlet by se měl uskutečnit v sobotu 20. 8., kdy by se účastníci měli vypravit z osady Jizerka přes nově otevřený hraniční přechod Orle a poznat tak polskou stranu Jizerských hor.


V pořadí třetí výlet plánuje CK TRIP na 17. září z Ještědu přes neprozkoumaný bývalý vojenský prostor Ralsko k Máchovu jezeru a na Bezděz.


Od příštího roku hodlá kraj ve spolupráci s touto CK zavést celý kalendář cyklovýletů. V plánu jsou cesty po Euroregionu Nisa, Libereckém kraji, ale i do Krkonoš. O zájemce by neměla být nouze, neboť už prvního výletu se kromě občanů z Libereckého kraje zúčastnili i lidé z Jičína, Mladé Boleslavi, a dokonce z Hradce Králové.