Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Liberecký kraj udělil řidičům kamiónů pokuty ve výši půl třetího milionu korun

Archiv

O 38 více, na celkových 413 dopravních nehod, zavinili řidiči pod vlivem alkoholu.  Statistiky zaznamenaly nárůst i u dopravních nehod zaviněných dětmi - cyklisty.
Právě alkohol a rychlost jsou tématy na blížícího se týdne bezpečnosti na silnicích Libereckého kraje, který připravuje Liberecký kraj ve dnech 21. – 27. 4.2008. V této souvislosti je plánována řada akcí, které budou završeny expozicí na autosalonu v Liberci a reálnou ukázkou nehody dne 25. 4. 2008. K této problematice vydává Liberecký kraj informační letáky. První z nich mapuje smrtelné dopravní nehody, které se staly v Libereckém kraji.
 „Chceme ukázat lidem jak nebezpečné je nezodpovědné chování některých řidičů, poukazujeme na hrozivé následky dopravních nehod a jejich množství,“ uvádí Vladimír Richter, člen rady Libereckého kraje, pověřený vedením resortu dopravy.
Druhým problémem v Libereckém kraji jsou dopravní nehody způsobené řidiči pod vlivem alkoholu. Tento nešvar našich řidičů zaznamenal v loňské roce nárůst. Nehody způsobené pod vlivem alkoholu mívají velmi závažné následky.
 „V roce 2008 byla tato problematika označena za prioritu a společně s Policií ČR a dalšími partnery budeme hledat řešení. Vydali jsme informační tiskovinu o nebezpečnosti jízdy pod vlivem alkoholu. Chceme aby si řidiči uvědomili, že již malé množství alkoholu v krvi ovlivňuje psychické procesy, koncentraci a výkonnost, tedy vlastnosti, které jsou při řízení vozidla nezbytné,“ uvedl Vladimír Richter.
Dalším aktuálním tématem, který chce Liberecký kraj řešit, je porušování bezpečnostních přestávek, dob řízení a dob odpočinku profesionálních řidičů. Takové chování profesionálních řidičů je vzhledem k závažnosti následků dopravních nehod, velmi rizikové. Nesmíme se divit vysokým pokutám, které jsou ukládány za porušování těchto povinností v cizině ale už i v České republice. „Krajský úřad Libereckého kraje uložil dopravcům v roce 2007 2,5 miliónu korun za porušení povinností v této oblasti,“ prozradil radní. Liberecký kraj se podle něj rozhodl jít i cestou prevence. Leták, který byl vydán ve spolupráci s Centrem dopravního výzkumu a Centrem služeb pro silniční dopravu, poukazuje na fakta s dopravní psychologie, zároveň obsahuje zpracování právní normy týkající se dob řízení a přestávek přehlednou formou.