Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Liberecký kraj vydal ojedinělou ručně vázanou knihu bylin

Archiv

Unikátní herbář je nejrozsáhlejší nově vyrobenou ručně vázanou knihou v zemi. Provází putovní česko-německou botanickou výstavu, která se otevře ve středu v Krajské vědecké knihovně v Liberci a potom se představí ještě na devíti dalších místech v obou zemích. ČTK to dnes řekla její kurátorka Marta Knauerová.


Originální velkoformátová fotografická a zároveň i výtvarná publikace popisuje stovku bylin a je jakýmsi prestižním výstavním katalogem. Jednotlivé obrazy jsou po vzoru starých herbářů a bylinářů proložené pauzovacími papíry s textem. "Jsou na zvláštním papíře, který jsme museli dovézt z Francie," dodala Knauerová. Kniha vychází v nákladu 1000 kusů v češtině a 500 kusů v němčině. Její autoři chystají slavnostní křest na 11. prosince do Liberce.


Výstava a kniha vznikla zvláštním způsobem. Knauerová, která vyučuje děti ekologii na Bredovském zámečku u Lemberka, hledala možnost, jak naučit školáky rozeznávat rostliny, jejich názvy a vlastnosti. "Pátrala jsem přes rok ve starých herbářích po lidových názvech bylin, pověstech a pranostikách, které se k nim vztahují, a tyto poznatky jsem shromáždila," řekla.


Výstava, stejně jako kniha, má tři části: výtvarnou, fotografickou a textovou. Obrazy bylin s výjevy z pověstí jsou od akademického malíře Attily Vöröse, fotografie od Vladimíra Štěpánského a texty sestavila Knauerová. "Náročný byl zejména překlad staročeštiny a citací z Mathioliho herbáře," podotkla. Česko-německý projekt připravily německé hornolužické Středisko ochrany přírody v Neukirchu, Liberecký kraj a Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. Peníze na něj dala německá ekologická nadace Umwelt.


Součástí projektu je i vydání malé knihy pohádek v českém a německém jazyce s názvem Bylinkové povídání pro sedmero usínání spolu s bylinkovými omalovánkami, které budou sloužit jako výuková součást programů připravovaných pro mateřské školy v Libereckém kraji a německém regionu Budyšín.


Na výstavních panelech se lze třeba dočíst, že kopřivě se dříve říkalo čertova pila, podle čerta, který se včas nevrátil do pekla a musel tam pak za trest řezat dřevo pilou z kopřivy. Mateřídoušku zase představuje výstava jako postýlku andělů, kteří do ní uléhají, když se unaví sběrem vůní. Expozice upozorňuje i na chráněné rostliny, třeba na vachtu trojlistou, ze které se dříve vařil čaj a která se dnes nesmí trhat.


V Liberci bude výstava čarovných bylin do konce roku. Potom se přestěhuje spolu s herbářem do Národního muzea v Praze, kde bude až do dubna. Pak zamíří do Německa.