Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Lípa Musica 2009 aneb jak si užít Českou filharmonii?

Archiv

ZAHAJOVACÍ KONCERT FESTIVALU
sobota 19. září v 19 hodin
kulturní dům Crystal, Česká Lípa
B. Smetana: Má vlast (Vltava, Vyšehrad, Šárka)
A. Dvořák: Symfonie č. 8 G dur „Anglická“, op. 88
Česká filharmonie
Leoš Svárovský – dirigent


Loni po roční pauze Bazilika, letos opět KD Crystal. Proč jste se rozhodli vrátit zahajovací koncert do kulturního domu?


Rozhodující je požadavek České filharmonie připravit pro jejich vystoupení pódium o rozměru 12 x 8 metrů, což bychom v bazilice nedokázali postavit. Dalším argumentem je zázemí pro téměř stočlenný orchestr, najíždění kamionů, autobusů a v neposlední řadě dát možnost navštívit koncert většímu počtu posluchačů, než by tomu bylo u baziliky. Díky tomu můžeme říct, že je dostatek vstupenek a že se dostane na většinu zájemců o tento mimořádný koncert.


Bude Crystal nějak speciálně vyzdoben, uzpůsoben? Přece jen atmosféra v Bazilice se navozuje jednodušeji.


Zmínil jsem již pódium, které bude pro tento účel přivezeno a instalováno pouze pro tento koncert. Sál bude vyzdoben novými velkými vlajkami festivalu a květinami po celém obvodu pódia. Ve vstupní části Crystalu bude instalována výstava  „hudebních“  kreseb  ak. mal. Attily Vöröse, Mgr., které vznikly na objednávku festivalu. V neposlední řadě i kavárna v 1. patře KD Crystal bude zkrášlena kresbami interpretů festivalu od téhož autora.
Kromě interiéru se také výrazně promění exteriér, protože se kulturní dům Crystal dočká nového oblečení, které bude instalováno formou velkoplošných grafik. Tento projekt je připraven ve spolupráci s městem Česká Lípa a bude představen na slavnostním zahájení festivalu 19. září. KD Crystal tak získá dlouhodobou image, která by měla působit na návštěvníky a pomoci jim vnímat pozitivně tento stánek kultury.


Neříkáš si s odstupem času, že to byl přece jen odvážný krok, pozvat do Lípy Českou filharmonii?


V žádném případě. O Českou filharmonii usilujeme již několik let a teprve nyní se sen naplnil. Není vůbec běžné, aby Česká filharmonie vystupovala kromě Prahy, Brna a Litomyšle v menších městech. Proto přijetí našeho pozvání patří do kategorie senzací. Česká filharmonie v České Lípě, to je přece pro většinu z nás i otázka hrdosti a pýchy na to, že budeme moci hostit jeden z nejúžasnějších a nejproslulejších orchestrů vůbec. Navíc Česká filharmonie vystoupí v České Lípě po 50 letech!!! Slavnostnost tohoto koncertu bude navíc podtržena tím, že zazní naši přední čeští velikáni Smetana a Dvořák.


Pohybuješ se v hudebním světě. Jaké má momentálně Česká filharmonie renomé?


Česká filharmonie je náš top orchestr, který díky své bohaté historii prošel snad vším, čím takový orchestr může projít. Snad není na světě země, kde by orchestr nehrál nebo ho tam alespoň neznali. Proslavil českou kulturu a naši zemi doslova všude. Nemáme slavnější těleso, než je Česká filharmonie, no a my ho budeme mít u nás.


Loni, ať jsem se zeptal na kohokoliv, znal jsi ho. Znáš osobně i dirigenta Leoše Svárovského?


Leoše Svárovského osobně neznám, měl jsem možnost ho vidět dirigovat dvakrát koncerty v Praze a jednou v Bratislavě.


Když jsem si procházel dirigentův životopis, nechápal jsem, jak vše může stihnout. De Pays de la Lorraine Metz, Mozarteum Orchester Salzburg, Bach Collegium München, Beethoven Orchester Bonn, Residentie Orkest der Haag, RTL Symphony Orchestra Luxembourg, Bruckner Orchester Linz, Orquestra Metropolitana de Lisboa, Shanghai Radio Symphony Orchestra ... snad není orchestr, se kterým by nespolupracoval. Můžeš laickým čtenářům aspoň naznačit, jak vypadá život podobných osobností?


Není to jednoduchý život. Ze začátku se může zdát, že je to procházka růžovou zahradou. Dirigenti patří mezi ty nejvzdělanější a tím pádem mezi nejváženější hudebníky. Vezměte si, že musí znát skladbu, kterou diriguje, téměř zpaměti. Dát včas nástup každému nástroji. Udělat si vlastní představu o té skladbě a předat ji orchestru. Dirigent musí být osobnost, která dokáže komunikovat s lidmi a přitom držet opratě pevně ve svých rukou.
Život umělce je velmi náročný, často bez domova, stále na cestách, jeden hotel za druhým, ale zároveň hudba hodně energie vrací, a tak jsem přesvědčen, že pro většinu muzikantů je to zároveň i koníček. Profesní dráha pana Svárovského, kterou jsi naznačil, svědčí o tom, že je to jeden z nejvýznamnějších dirigentů dnešní doby.


Smetana, Dvořák. Hudba je otázkou vkusu, ale zřejmě jde o nejvýznamnější české skladatele. Uvažovali jste takto při výběru repertoáru zahajovacího koncertu?


Jedna věc je vkus a druhá věc jsou fakta. Píšu a odpovídám na to každým rokem. Naši předkové, v tomto případě hudební skladatelé Smetana a Dvořák, proslavili českou zemi a kulturu tak, že se o tom nesní žádné firmě ani jedinci. Povznesli českou kulturu na božský Olymp, dodnes nebyla jejich tvorba překonána a jejich génius stále žije. V tomto duchu zněla objednávka festivalu.
Koncert je tak celý na objednávku festivalu. První tři části Vyšehrad, Vltava, Šárka z cyklu symfonických básní Má vlast a osmá symfonie G dur od Antonína Dvořáka.


Zahajovací koncert láká i z jiného důvodu, než je hudba. Objeví se na něm celebrity politického i kulturního života. Na koho se mohou milovníci těšit letos? Kdo dostane slovo?


Záštitu nad festivalem přijali Mons. Mgr. Jan Baxant, biskup litoměřický, P. Angelus Waldstein, Wartenberg OSB, a doc. JUDr. Pavel Svoboda, D.E.A., místopředseda KDU-ČSL, starostka města Česká Lípa Hana Moudrá a vrcholní představitelé našich partnerských firem.