Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Mariánská pouť v Novém Boru

Archiv

"Ze zkušeností z minulých let jsme se rozhodli, že Mariánská pouť bude pouze jednodenní. Ale nabízíme tak veřejnosti, aby ráno v deset vyšla z domu a zůstala v centru města až do večeře," říká Jarek Hylebrant, ředitel Stálé divadelní scény Nový Bor, která pouť produkuje.


Mariánská pouť svou tradicí sahá do roku 1991. Od té doby prošla vývojem z menší, spíše komornější akce, až do rozměru, kdy se do Nového Boru sjíždějí prodávající z celé republiky. Pro letošní rok je přichystán opravdu bohatý program, který při ohlédnutí zpět nemá obdob. Po celý den bude vystupovat v Městském parku skupina Gryff z Ostravy. "Tato společnost se zabývá historií a romantikou.


V parku budou připraveny čtyři dobové stany, historické doplňky a výzdoba, katovská dílna, historická střelnice, zbraně a zbroje a mnoho dalšího. "Úvodní balábilé téměř dvacítky účinkujících a slavnostní salvy z kanónů začne v deset hodin," doplňuje ředitel. Program v parku bude nabízet jak klasické šermířské vystoupení, tak i divadelní hry, soutěže a každý si bude moci potěžkat zbraň či zhlédnout mučení vězně v katovské dílně. Při vstupu do parku bude fungovat i Věštírna záhadologa a odborníka přes hermetismus a paranormální jevy Milana Doležala. "Věštírna nabídne všem zájemcům nahlédnout do budoucnosti pomocí astra, numera, tarotu a dalších zajímavých oborů. Pokud budou chtít lidé konzultovat své zážitky či zkušenosti s paranormálními jevy, rozhodně se jim odpovědi dostane," upřesňuje Milan Doležal.


Sobotní pouť slavnostně zakončí velký ohňostroj na náměstí Míru kolem 21.30. Zde také bude po celý týden velký lunapark. Na Tržním náměstí bude k dispozici občerstvení, exibice profesionálního kováře, stánek s keramikou originálním textilem, cukrovinky, medovina...


K novoborské pouti také neodmyslitelně patří Mariánské fanfáry. Ty se rozeznějí 12. srpna ve 21 hodin na začátek a slavnost ukončí o dva dny později též v 21 hodin z věže zdejšího kostela. V neděli se v 10 hodin uskuteční i slavnostní Mše svatá a od 16 hodin vystoupí v kostele Nanebevzetí Panny Marie herečka Milena Steinmasslová a historická skupina Solideo s hudebně dramatickým pořadem věnovaným sv. Zdislavě z Lemberka.


Více informací lze získat na stránkách www.divnobor.com.