Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Mluva pomníků a česká společnost za 2. světové války

Archiv

V pondělí 7. listopadu 2005 v 19.00 hodin se opět sejdeme v Akademii Jana Amose Komenského v Mariánské ulici čp. 605 se známým českolipským historikem pane Ladislavem Smejkalem tentokrát nad tématem MLUVA POMNÍKŮ.


Pomníky a památníky prožily ve 20. století často dramatické osudy, které přineslo toto rozporuplné století. Dokládají na jedné straně touhu lidí zanechat v paměti události či osoby, které by neměly být zapomenuty. Často však s odstupem některé z nich i dokládají vedlejší pohnutky stavitelů pomníků. Pomníky se budovaly i bořily, a tak i v tomto směru jsou svědectvím prošlých časů.


Pan Smejkal se bude také zabývat letošním výzkumem památníků z roku 1945 na Českolipsku.


Pomalu se blíží konec roku, v němž svět vzpomenul šedesát let od skončení 2. světové války. Akademie J. A. Komenského se snaží ve své činnosti upozorňovat na nejaktuálnější otázky nejen naší historie, ale i české národní existence a smyslu našich dějin. Proto pozvala velmi významného českého historika, který se touto problematikou intenzivně zabývá a v tomto směru i publikuje.


Pan PhDr. Stanislav KOKOŠKA přednese v Akademii J. A. Komenského ve středu 9. listopadu 2005 v 19.00 hodin přednášku na téma ČESKÁ SPOLEČNOST ZA 2. SVĚTOVÉ VÁLKY.


Jak bývá tradicí akcí v Akademii J. A. Komenského, dojde určitě k bohaté diskusi. Byli jsme národem hrdinů? Nebo zbabělců, kteří dělali, že se jich toto vlastně netýká? Kolik bylo kolaborantů? Jak toto vše ovlivnilo náš poválečný vývoj, který nakonec přinesl tolik zla do naší země? Vás tyto věci nezajímají? I dnešek s tím vším souvisí, a to více, než si většina myslí!