Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Mostná hora

Archiv

Ano, jak už někteří čtenáři uhodli, na obrázku ve fotožurnálu jsou Litoměřice. Fotografie je pořízena z Mostky aneb Mostné hory.


V Litoměřicích jsem byl osobně mnohokráte, dokonce jsem si je kdysi natolik oblíbil, že jsem je zařadil na seznam měst, ve kterých bych chtěl žít (ale za Lípu bych už neměnil - ač náplava, Lípu mám skutečně rád).


Už jsme v Litoměřicích byli na výletě i společně (zde). Navštívili jsme například muzeum či galerii naivního umění. O existenci Mostné hory jsem však tehdy neměl ani ponětí, přestože leží jen asi půl kilometru nad městem. Důvodem zřejmě je, že k ní nevede žádná běžná turistická trasa a rovněž není nijak extra propagovaná. Záměrně jsem zdůraznil "běžná" turistická trasa, neboť kolem ní prochází turistická cesta jezdecká.



K rozhledně, která byla na Mostce vystavěna na začátku minulého století, můžeme dojet autem následovně. Přijedeme od Lípy, kruhový objezd u dolního nádraží opustíme odbočkou doprava do ulice Na Valech. Za poštou odbočíme vpravo a pojedeme stále rovně, překleneme trať a dále Sokolskou ulicí. Na jejím konci uhneme doleva a hned zase doprava (Fillova ulice). Do lesoparku vpravo po několika metrech vede silnička, která vypadá jako stvořená spíše pro cyklisty. Nezalekneme se a vydáme se po ní. Serpentinami vystoupáme až na vrchol 276 metrů vysoké Mostky.



Rozhledna je součástí nově zrekonstruované restaurace, přes niž musíme projít, abychom si zakoupili pohlednici místo vstupenky a poté vystoupali 96 schodů.



Přestože nadmořská výška Mostné hory není omračující, naskytne se nám z prosklené plošiny neobvyklý pohled zejména jihozápadním směrem. Impozantně se jeví zejména Litoměřice s Hazmburkem, Lovošem, Milešovkou, Košťálovem či Oltáříkem v pozadí. V ostatních směrech ve výhledu brání přerostlé stromy. Přesto lze spatřit například Sedlo či Říp. Průvodce dokonce hovoří o viditelnosti Prahy, ale tomu moc nevěřím. Koneckonců si to můžete vyzkoušet sami.






Pro některé turisty, zejména ty, kteří cestují ve dvou, je jistě cennou informací, že ve věži jsou dva dvoulůžkové pokoje se vší vybaveností. Dokonce jsou podstatně levnější než srovnatelné noclehy v centru Litoměřic. Romantici jistě ocení sledování ranního rozbřesku nad touto částí Čech.