Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Na Českolipsku bude o křeslo v Senátu bojovat sedm kandidátů

Archiv

Své kandidátky do Senátu odevzdala ODS, KSČM, ČSSD, SNK ED, Strana zelených, SOS a Strana důstojného života. Městský úřad v České Lípě v kandidátkách žádné chyby nenašel, a tak je dnes všechny zaregistroval, řekla mluvčí radnice Kateřina Amrichová.


Občanští demokraté, nejsilnější strana v kraji, vsadili tentokrát na hejtmana Petr Skokana. Do krajských voleb nekandiduje, v čele kandidátky ho nahradil jeho náměstek Radim Zika. Vlastního kandidáta do Senátu postavila SNK ED, která do krajských voleb vstupuje společně s KDU-ČSL. V senátních volbách bude SNK ED reprezentovat nestraník František Novosad, šestapadesátiletý podnikatel a zastupitel z Nového Boru.


Za ČSSD kandiduje místostarosta Doks Karel Kapoun, Strana zelených poslala do voleb psychologa Miroslava Hudce, komunisty bude reprezentovat krajský zastupitel a dopravní inženýr Miloš Tita. Strana pro otevřenou společnost (SOS) nominovala učitele z Nového Boru Jaromíra Dvořáka a Strana důstojného života Oldřicha Němce, ředitele odboru ministerstva práce a sociálních věcí a bývalého poslance za ČSSD.


V roce 2002 se o post senátora ucházeli kandidáti za ČSSD, KSČM, ODS, SNK ED a US-DEU. Ve druhém kole se rozhodovalo mezi kandidátem ČSSD Miroslavem Coufalem a občanským demokratem Karlem Tejnorou. Zvítězil Tejnora z ODS, když získal 52,73 procenta hlasů. Pozice se tak vyměnily, protože v prvních senátních volbách v roce 1996 vyhrál kandidát sociálních demokratů Coufal. Tehdy bylo kandidátů stejně jako letos sedm.


Šestatřicátý volební obvod zahrnuje mimo celého okresu Česká Lípa také západní část Liberecka ohraničenou obcemi Chrastava, Nová Ves, Kryštofovo Údolí, Světlá pod Ještědem, Osečná a Všelibice. První kolo voleb se uskuteční spolu s volbami do krajských zastupitelstev 17. a 18. října.