Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Na kandidátce zelených je více žen než mužů

Archiv

Na kandidátní listině Strany zelených, čítající 50 jmen, se však pravidelně nestřídají jen ženy a muži, ale také větší města a obce v kraji, ať již se jedná o Liberec, Jablonec nad Nisou, Českou Lípu, Turnov nebo Nový Bor. Najdeme zde však i kandidátky a kandidáty z obcí menších.


Významné zastoupení na jinak z hlediska povolání pestré kandidátce Zelených má již tradičně stav učitelský – 17 kandidátek a kandidátů pracuje v pedagogické sféře. Jakou pozornost věnují Zelení vzdělání, je zřejmé i z toho, že polovina kandidátů má vysokoškolské vzdělání. Kromě ekologů, jejichž účast na kandidátce Zelených asi nikoho nepřekvapí, zde najdeme i kandidáty z oblasti zdravotnictví a neziskových organizací, několik odborníků ze sféry dopravy, ale i stavaře, obchodníky a svobodné umělce.


Kandidátní listina pro volby do zastupitelstva Libereckého kraje byla volebním zmocněncem Strany zelených Miloslavem Lomičem podána na Krajském úřadě v Liberci v pátek minulého týdne.


 Jitka Lukášková, členka Republikové rady SZ a zastupitelka za SZ v České Lípě, k tomu říká: „Jako největší úspěch při sestavování kandidátky vidím její obsazenost ženami. Na kandidátce máme více než padesát procent žen, a to i v první desítce. A co víc - jsou to ženy, které v komunální politice již nějakou dobu působí a je za nimi vidět kus práce.“


Jan Korytář, předseda krajské organizace SZ, k tomu dodává: „Vyšší zastoupení žen je jedním z dlouhodobých cílů Strany zelených a liberecká krajská organizace má již tradičně sestavenou kandidátku dle pravidla 50/50. Ženský pohled se tak silně uplatňuje i v našem volebním programu a prioritách, které chceme prosazovat. Problémy jiných stran s nedostatkem žen na kandidátkách jsou pro mne nepochopitelné.“


Kontakty:


Mgr. Jitka Lukášková, členka Republikové rady SZ a zastupitelka v Č.Lípě, tel. 775 164 900


Mgr. Jan Korytář, předseda krajské organizace SZ Liberecký kraj, tel. 776 561 736