Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Na zimní Sokol

Archiv

Fotografie jsou z větší části z listopadu, kdy napadl první sníh a v údolí podél silnice do Liberce nevládla inverze. Některé další fotky jsou z února, kdy se dalo venku chodit v tričku. Jedna ještě z června.




Pojedeme vlakem do Jablonného v Podještědí. Před nádražím objevíme modrou značku, která nás podchodem dostane na druhou stranu zmíněné silnice a vypravíme se do polí a luk k ukrajinskému vojenskému hřbitovu.





Od hřbitova jsem šel dál rovnou k vrcholu Sokolu. Modré značení se zde trochu ztrácí. Podle některých map vede dokonce na okraj Heřmanic. Každopádně polní cesta mě vedla neomylně a po čase jsem opět na modrou narazil. Když se jí budeme držet, obejdeme kopec ze západu a dojdeme na rozcestí s červenou, která pokračuje k odbočce k samotnému vrcholu. Zde jsme společně byli - tady (fotky jsou pro změnu z jara). Nezapomeňme se podívat na nádherný dvojvrchol Hvozdu. Na vrcholu kopce a zbytcích hradu se nic nezměnilo, ale je zde naučná lesácká stezka, která kopec obkružuje.






Po návštěvě hradu sejdeme do Petrovic a po modré zamíříme na východ, abychom nemuseli zpět po silnici (je to sice časově výhodné řešení, poměrně bezpečné, ale dost nudné). Půjdeme po úpatí Liščí hory a po asi dvou kilometrech objevíme novou zelenou značku, která nás svede k železniční zastávce ve Lvové. Tady náš výlet končí. Samozřejmě, pokud máme dost času, můžeme vyběhnout ještě k zámku Lemberku.