Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Návštěva výrobně obchodního družstva Avena Kravaře

Archiv

I přes to, že na jaře chmel zasáhlo krupobití, je výtěžnost odhadována nad hranici dvou tun na hektar. Vzhledem k tomu, že se jeho pěstování v této lokalitě daří, dojde k rozšíření produkce.


„Vím, že družstvo loni dosáhlo nejvyššího výnosu chmele v Čechách, můj odhad pro letošní rok je jistých 22 metráků na hektar, možná ještě o 2 více, ale sázet se raději nebudu. Nejoptimističtější odhady zdejších zaměstnanců jsou totiž daleko vyšší,“ s úsměvem řekl Radim Zika.


Během příštího roku dojde také na rekonstrukci velkokapacitního kravína postaveného v roce 1977 tak, aby došlo nejen k jeho zvětšení z nynějšího ustájení 200 na 350 kusů hovězího dobytka, ale hlavně prosvětlení a provzdušnění. Družstvo, pod vedením předsedy Zíky, se však zaměřuje také na přidruženou výrobu – výrobky z vlnitého plechu. Vlastimil Zíka je velmi aktivní člověk a tak, i přestože se pro nedostatek času nedávno vzdal předsednictví Zemědělského svazu pro kraj Liberecký a Ústecký, stal se alespoň spoluzakladatelem a předsedou Klubu seniorů Zemědělského svazu České republiky, jež si klade za cíl vyzdvihnout práci řady osobností působících mnoho let v oblasti zemědělství.