Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Nový Bor vyhrál Zlatou popelnici 2007

Archiv

Skokanem roku se staly Troskovice, kde se ve srovnání s rokem 2006 podařilo zvýšit výnos tříděného odpadu v kontejnerech více než čtyřnásobně. Soutěž se v Libereckém kraji uskutečnila už počtvrté, letos byla ale poprvé rozdělena do dvou kategorií. Zvlášť se hodnotila města a zvlášť obce, řekl předseda poroty Martin Lochovský ze společnosti EKO-KOM.


Mezi městy zvítězil Nový Bor, který loni vytřídil na každého ze svých 12.200 obyvatel 35,65 kilogramu odpadu, což bylo z měst nejvíce. Podle starostky Stanislavy Silné je za tím systematická práce a osvěta, která začíná už v mateřských školách. "Vysvětlujeme dětem, k čemu je třídění dobré, co se z odpadu vyrábí," řekla starostka.


Před rokem skončil Nový Bor třetí, loni svou pozici ještě zlepšil, přesto město přichází stále s něčím novým. Vedle třídění odpadu do kontejnerů mají od letošního roku občané možnost třídit papír a plastové lahve do speciálních pytlů označených čárovým kódem, a získat tak v následujícím roce slevu na poplatku za odpad. Za každý kilogram vytříděného papíru si budou moci v roce 2009 z pětisetkorunového paušálu odečíst 0,40 Kč a za každý kilogram plastových lahví 1,50 Kč. "Zájem občanů stále roste," dodala Silná.


Liberecký kraj spolu s firmou EKO-KOM dnes ocenily nejen vítěze, ale i další města a obce v první desítce. Tři nejlepší v každé kategorie získaly vedle poháru také dřevěné herní prvky pro dětská hřiště v hodnotě od 30.000 do 100.000 korun. Mezi oceněnými byl Jablonec nad Nisou a Semily, mezi obcemi Albrechtice nad Jizerou a Tachov na Českolipsku. Množství vytříděného odpadu však nebylo jediným kritériem hodnocení. "Posuzuje se i dostupnost nádob, škála odpadů, které je možné třídit, nebo komunikace s občany," dodal Lochovský.


Díky přístupu měst a obcí k třídění odpadu patří Liberecký kraj v rámci České republiky k nejlepším. Jeho obyvatelé loni vytřídili o 15 procent papíru, skla a plastů více než v roce 2006. "Na osobu se loni v kraji vytřídilo 38,7 kilogramu odpadů, což bylo o pět kilogramů více než před rokem," řekl Zika. Víc odpadu vytřídili jen v hlavním městě - 39,2 kilogramu. Ve srovnání s rokem 2003 vzrostl objem vytříděných odpadů v Libereckém kraji o více než 120 procent. K tomu připívá informační kampaň a také stále dostupnější kontejnery, kterých bylo na konci loňského roku v kraji 6900.