Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Nový pokus o prosazení těžby na Tlustci

Archiv

Orgány státní báňské správy se počátkem tohoto desetiletí pokusily umožnit přes odpor biologů, veřejnosti i města Jablonné v Podještědí další těžbu čediče na vrchu Tlustec u České Lípy. Proto se odpůrci těžby v roce 2003 obrátili se žalobami na Městský soud v Praze. Ten jim dal v červnu 2004 za pravdu a zrušil povolující rozhodnutí Českého báňského úřadu v Praze. Vytkl povolovacímu řízení řadu nezákonností a chyb. Mezi nimi i to, že aktuálně navrhovaný a projednávaný těžební zásah musí být posouzen z hlediska vlivů na životní prostředí.


Neexistence tohoto posouzení byla podstatným důvodem, pro který soud zrušil rozhodnutí. Právní názor soudu je pro orgány státní báňské správy podle zákona závazný. Nyní se na Obvodním báňskému úřadu v Liberci vede znovu řízení o povolení těžby. Je příznačné, že podle pokynu Českého báňského úřadu má liberecký úřad opět prověřovat, zda je nové posouzení vlivů na životní prostředí skutečně nutné. V těchto návodných formulacích je skryt již několikátý pokus orgánů státní báňské správy zpochybnit názor soudu i MŽP, jež má oblast posuzování vlivů svěřenu - to vše s jediným konečným cílem: prosazením kontroverzního záměru další těžby na Tlustci!


Nezanedbatelnou okolností může být i skutečnost, že bývalý vysoký úředník rezortu životního prostředí je nyní ředitelem těžařské firmy. Písemná stanoviska MŽP z roku 2003 (požadující vypracování posouzení vlivů těžby na životní prostředí) jsou vzhledem k nezměněnému záměru stále téhož těžaře plně aktuální. Přesto naléhavě upozorňujeme veřejnost na nekončící pokusy účelově obejít zákon, povolit těžbu a dokonat dílo zkázy na vrchu Tlustec. A to navzdory rozsudku soudu i jednoznačnému postoji MŽP! O dalším vývoji tohoto podivného případu budeme veřejnost průběžně informovat.