Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Orkán Kyrill způsobil v Libereckém kraji škody za více než 300 miliónů korun

Archiv

Vláda České republiky svým rozhodnutím ze dne 24.1.2007 vyhlásila v souvislosti s větrnou živelnou pohromou nouzový stav mimo jiné i pro celé území Libereckého kraje. Nouzový stav trval od 25. ledna 2007 do 5. února 2007.


„Ze zpracovaného přehledu je patrné, že největší škody byly napáchány v lesích - cca 289 279 000 Kč, na bytovém fondu cca - 8 130 000 Kč, školských zařízeních - cca 3 033 000 Kč a zemědělských objektech - cca 2 700 000 Kč,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Petr Skokan.


Dne 18. 1. 2007 přešel přes území Libereckého kraje silný vítr, který způsobil rozsáhlé škody především na lesních porostech. Narušeny byly dodávky elektrické energie, a to plošně na území celého kraje z důvodu poškození distribuční sítě. Odstraňování těchto poruch trvalo místně i několik dní. Škody vznikly i na dopravní infrastruktuře, místně si odstraňování následků větru vyžádalo omezení či přerušení dopravy,“


„Liberecký kraj je schopen pokrýt svými finančními prostředky pouze škody na majetku kraje. Větší škody nebo škody vzniklé ostatním subjektům není možné financovat ani z krajského ani z obecních rozpočtů. Jedná se především o škody na lesních porostech,“ upozornil Radim Zika, náměstek hejtmana pověřený vedením rezortu rozvoje školství, zemědělství, životního prostředí a informatiky.


„Vzhledem k tomu, že největší objem prostředků si vyžádá odstranění následků orkánu v lesích a většina obcí ani soukromých vlastníků není schopna z vlastních zdrojů tyto náklady pokrýt, měla by být tato oblast řešena prioritně. Včasný zásah je nutný i proto, že neodstranění polomů by mohlo v budoucnu generovat další škody především v souvislosti se znehodnocováním dřevní hmoty,“ doplnil.


Podle dostupných informací jednotlivé obce kraje předpokládají, že finančně pokryjí jen drobné škody na vlastním majetku.


„Starosty všech obcí Libereckého kraje jsme ale informovali o vyhlášení programu Ministerstva pro místní rozvoj na obnovu obecního a krajského majetku postiženého živelní pohromou. Jedná se například o opravy poškozeného veřejného osvětlení, dopravního značení, autobusových zastávek či obnovu veřejné zeleně,“ poznamenal Petr Skokan s tím, že další prioritou, vedle likvidace polomů, je rychlá oprava poničených objektů, zejména střech, na kterých by mohly vzniknout další škody.