Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Oslavy v Lípě - požár ve Zlatém hroznu, vyhořelé kontejnery

Archiv

Jen ohňostroje a petardy trvají podle nich rok od roku déle a jsou stále silnější. Na Silvestra v Česku ale zřejmě nezapomene skupinka německých turistů, kteří přijeli oslavovat do hotelu Zlatý Hrozen v centru České Lípy a kvůli požáru si museli hledat jiné místo k bydlení i oslavám.


V hotelu začalo hořet na Silvestra ráno. Štiplavý kouř vyhnal hosty z postelí. "Vzňal se hořlavý materiál kolem plynového kotle a celý hotel zavalil hustý dým, přes který se šest Němců nemohlo dostat ven," řekl ČTK pracovník operačního střediska hasičů v České Lípě. Turisty museli hasiči vyvést s pomocí dýchacích přístrojů a dva z nich předali k ošetření zdravotníkům, protože se nadýchali kouře. Požár se podařilo rychle uhasit, díky tomu škody dosáhly jen 100.000 korun, když uchránit se podařilo majetek za pět milionů.


Po silvestrovské půlnoci pak českolipští hasiči vyjížděli ještě k jednomu požáru. "Někdo zapálil všechny tři kontejnery na jednom stanovišti tříděného odpadu, nebyla ale šance je zachránit," řekl hasič. Už v době příjezdu jednotky stály podle něj kontejnery v jednom plameni a tak se hasiči soustředili hlavně na to, aby se plameny nerozšířily na opodál zaparkované automobily. Oheň způsobil škody za 45.000 korun.


V Liberci se zase zkomplikoval návrat skupiny lidí ze Silvestra domů, když kolem 03:15 se speciálně upraveným terénním vozem havarovali v ostrých zatáčkách na cestě z Ještědu směrem na Světlou. "Řidič nezvládl ostrou pravotočivou zatáčku a sjel mimo silnici, na místo bychom nemuseli, šlo ale o vozíčkáře, který se bez naší pomoci nemohl z auta dostat," řekl operační důstojník libereckých hasičů Aleš Pěnička. Postiženého řidiče hasiči z vozu vyprostili a s pomocí jeřábu auto vrátili na silnici. "Auto i s posádkou pak pokračovalo v cestě," dodal.


V ostatních částech kraje byl poměrně klid. V Jablonci vyjížděli hasiči jen k jedné lehčí nehodě a pak pomáhali sehnat číslo na veterináře muži, který vyrazil o půlnoci na sjezdovku v Josefově Dole a jeho psa všechny ty rachejtle a petardy k smrti vyděsily. I podle policistů patřil letošní Silvestr v kraji k těm klidnějším. "Nezastavili jsme se, zasahovali jsme u řady rvaček, ale nikdy nešlo o nic vážného, nikdo nevytáhl nůž nebo střelnou zbraň," řekl  operační liberecké policie.