Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Otevřený dopis Strany zelených starostce města

Archiv

Dne 1. 6. 2005 jsme vyzvali vedení Města Česká Lípa, aby „v zájmu čestné a otevřené politiky v místním školství zveřejnilo důvody, proč nerespektovalo výsledky konkursního řízení při volbě ředitele ZUŠ a změnilo pořadí kandidátů“. S „odpovědí“ města nejsme spokojeni, neboť se ve svém stanovisku omezilo na životopis jediného kandidáta, a to právě toho, kterého v rozporu s výsledky konkursu vybralo.


Podle anonymní odpovědi, která byla médiím poskytnuta jako „stanovisko města“, řešil tímto způsobem zřizovatel „závažná pochybení související s dodržováním pravidel stanovených pro příspěvkové organizace radou města". Jakých dalších "závažných pochybení" se dopustil bývalý ředitel a vítěz nového konkursního řízení Libor Zika (kromě nákupu klavíru bez předchozího písemného schválení) však již město neuvádí. Nezmiňuje se ani o tom, kolik let vykonával Libor Zika funkci ředitele a jakých výsledků dosáhl.


Anonymní autor „stanoviska města“ občanům nevysvětlí ani to, proč je třeba vybrat ředitele odjinud, než právě ze ZUŠ. Již vůbec se nedozvíme, proč byla zcela opomenuta uchazečka doporučená výběrovou komisí na 2. místo. Tajemstvím rovněž zůstává, na základě jakých a kým předložených údajů rada rozhodovala.


Pro úplnost uvádíme chybějící údaje o kandidátech, kteří se umístili na prvním a druhém místě.


Vítěz konkursu Libor Zika je absolventem konzervatoře v Teplicích, obor kytara. V ZUŠ Česká Lípa pracuje od roku 1988, funkci ředitele školy vykonával v letech 1992 až 2004. V roce 2004 též absolvoval Kombinované studium školského managementu pro řídící pracovníky ve školství při UK v Praze. Je předsedou krajské organizace Asociace ZUŠ ČR a předsedou kytarové sekce Krajské umělecké rady.


Lenka Kubátová, která se v konkursním řízení umístila na druhém místě, pracuje v současné době jako zástupkyně ředitele ZUŠ Česká Lípa. V roce 1983 absolvovala na konzervatoři v Teplicích obor hra na klavír a od téhož roku působí v ZUŠ Česká Lípa jako učitelka hry na klavír. Je vedoucí klavírního oddělení, zasedá v porotách krajských kol národních soutěží ZUŠ a zároveň je předsedkyní klávesových nástrojů okresní umělecké rady.


Uvedení životopisu jednoho z uchazečů na otázku, proč nejsou respektovány výsledky výběrového řízení, je nutno považovat za zcela irelevantní. Snaha vyhýbat se odpovědím na jasně kladené otázky navozuje dojem arogance moci a klientelismu. Proto Vás, vážená paní starostko, žádáme o podrobné vysvětlení všech okolností, které vedly ke změně pořadí kandidátů výše uvedeného konkursního řízení.