Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Pamětihodnost Máchova ráje - 4. kvalifikační skupina

Archiv

Vymezení Máchova ráje


Otázkou pro nás bylo, jak Máchův ráj vymezit. Nakonec jsme zvolili nejjednodušší metodu a kružítkem udělali v mapě kruh kolem České Lípy, jehož poloměr by měl být 30 km. Takto nám v "síti" uvízlo těžko uvěřitelné množství pamětihodností, z nichž jsme nakonec vybrali 160. Do kvalifikačních skupin se tak dostalo například 38 hradů a jejich zřícenin, 8 zámků, mnoho kopců, na nichž hrady nikdy nebyly, přírodní útvary, zoologické zahrady, rybníky, kostely či dva Boží hroby. Do okruhu se vešly části jednoho národního parku a čtyř chráněných krajinných oblastí. Několik památek leží dokonce na území sousedního státu - Německa. Předem se omlouváme, pokud váš dům, vaše náměstí či vaši obec v seznamu nenajdete. Prostě se nám nezdály významné anebo jsme na ně jednoduše zapomněli. Ale určitě na ně upozorněte.


Cílem ankety není zvolit Bezděz, ale poučit se - o památkách zapomenutých, opomíjených či o názorech ostatních.


Systém


Po šestnáct týdnů (tedy zhruba do Vánoc) vám budeme každý pondělní večer nabízet desítku námi vybraných pamětihodností historických, přírodních, architektonických, které leží v okruhu zhruba třiceti kilometrů kolem České Lípy. Pokusíme se vám každou památku představit jednou větou, obrázkem a nejlépe i odkazem buď na náš tip na výlet či na jiné obdobné stránky.


Kliknutím na jednu z památek v anketní části článku jí můžete dát svůj hlas. Před editací dalšího kola hlasování uzavřeme a připíšeme dvě procentuálně nejúspěšnější památky do seznamu postupujících, který bude součástí právě editovaného příspěvku. Takto získáme 32 památek, které si to ve čtveřicích postupně rozdají až do vyhlášení úplného vítěze. Vybírejte srdcem, vybírejte mozkem. Zavzpomínejte si na své romantické cesty ve dvou, třech či čtyřech. Najděte s námi nejoblíbenější pamětihodnost Máchova ráje!


P.S. Může se stát, že vám hlasovat nejde (z důvodu zabezpečení) a objevuje se vám cedulka oznamující, že jste již hlasovali. Pravděpodobně jste připojeni přes Alcomp a máte s někým shodnou IP adresu. Napište váš názor do diskuse pod článek, my pak váš hlas připočteme ručně.


Čtvrtou kvalifikační skupinu tvoří:


1. Houska


Brána do pekel, tak se říká jedné z nejnavštěvovanějších památek Českolipska a jedné z největších záhad Česka. Více například zde.



2. Jablonné v Podještědí – bazilika minor svaté Zdislavy


Chrám svatého Vavřince a svaté Zdislavy patří mezi nejvýznamnější církevní stavby nejen Českolipska. Více například zde.



3. Holanské rybníky


Soustava rybníků nedaleko obce Holany, mezi nimiž se skrývá řada dalších do soutěže zařazených památek Více například zde.



4. Modlivý důl


Pískovcový důl nedaleko Svojkova, jehož nejslavnější částí je kaple z počátku devatenáctého století. Více například zde.



5. Havraní skály


Sedm pískovcových zbrojnošů za Radvancem z družiny rytíře Kraka. Více například zde.



6. Falkenstein 


Sokolí kámen leží několik metrů za státní hranicí v sousedním Německu. Více například zde.



7. Švédský hrad u Velenic


Zbytky hrádku na kopci nad Velenicemi - mimo turistické trasy lze objevit zdivo i sklepení. Více například zde.



8. Židovská synagoga v Úštěku


Za komunistů opravna automobilů, v posledních letech jedna z nejvýznamnějších památek Úštěka. Více například zde.



9. Rozhledna na zvláštní škole v Mimoni


Díky nadšení ředitele školy vznikla ne právě obvyklá vyhlídka na půdě zvláštní školy v Mimoni. Více například zde.



10. Nedvězí - vyhlídka


Až po upozornění čtenářů zařazený kruhový výhled z plošiny nedaleko Dubé = Čechy jako na dlani. Více například zde.



Z minulých kol postupují: Bobří soutěska, Kyjovské údolí, Vlhošť, Panská skála, Lemberk, Husí cesta.