Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Pamětihodnost Máchova ráje - malé shrnutí první části

Archiv

Než se pustíme do dalšího kola, nabízíme vám kompletní seznam postoupivších památek a několik statistik.


Postoupily tyto zajímavosti:


Bobří soutěska


Kyjovské údolí


Vlhošť


Panská skála


Lemberk


Husí cesta


bazilika sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí


hrad Houska


Jedlová


Ralsko


Průrva Ploučnice


meandry Ploučnice


ZOO v Děčíně


Čertova zeď


Pravčická brána


Mariina skála


Bezděz


Sedlo


Skalní hrad ve Sloupu


Helfenburk


Peklo


Ronov


Vlčí hora


Prameny Ploučnice


Divoká soutěska


Buková hora


Malé železniční muzeum v Zubrnicích


Klíč


Samuelova jeskyně


Kozel


Dolský mlýn


Sloní kameny


Podle počtu hlasů je po prvním kole nejvěvětším favoritem kopec Vlhošť, za ním by následovaly skalní hrad Sloup v Čechách se stejným počtem hlasů jako přírodní památka Peklo.


Naopak s odřenýma ušima dále postoupily tyto památky: zámek Lemberk, v poslední době hodně diskutovaná Panská skála a poměrně neznámá Husí cesta.


Stále ale dopadly tyto pamětihodnosti lépe než třeba symbol celé oblasti Máchovo jezero, které vypadlo v souboji s Meandry a Průrvou Ploučnice (ve své skupině skončilo dokonce až čtvrté za zříceninou hradu na Vrabinci).


Sice komentujeme celou soutěž jako nějaký sprotovní přenos, ale samozřejmě jde jen o anketu, jejímž cílem je především příblížit čtenářům okolí České Lípy.


V případě postupu některých památek ze vzdálenějšího okolí samozřejmě svou roli sehrála i účast hlasujících, kteří nejsou pravidelními čtenáři i-novin.


Na popud čtenářů jsme také zařadili některé památky, které nebyly v úplně původním seznamu. Typickým příkladem je Nedvězí, na které jsme dvakrát zamířili i během podzimních tipů na výlet.


Děkujeme všem hlasujícím za spolupráci a těšíme se spolu s vámi na další kola, která odstartujeme příští pondělí ve skoro pravidelnm čase.