Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Pavel Šporcl vystoupí na Festivalu duchovní hudby

Archiv

Vstupenky si můžete zakoupit již nyní v předprodeji v pokladně KD Crystal každý všední den od 15.00 do 19.00 hod nebo si je zarezervovat na adrese info@trifolium.cz


Mimořádně úspěšnou sezonu 2005-2006 za sebou má houslový virtuos Pavel Šporcl. Debutoval se světově uznávanými orchestry, jakými jsou Liverpoolská královská filharmonie, Staatkapelle Weimar, Slovenská filharmonie, Richard Strauss Symphony Orchestra či Orquesta Sinfónica de Castilla y León. Vystoupil v USA a absolvoval turné v Japonsku. V kanadském Montrealu vloni reprezentoval Českou republiku na světovém kongresu amerických cestovních kanceláří ASTA.


Na začátku odložil šátek


„Tato sezona patřila mezi moje dosud nejúspěšnější. Po sedmi letech jsem na jejím začátku odložil šátek. Odehrál jsem sto koncertů a vystoupení, řadu z nich v zahraničí. V tuzemsku jsem na Novelty Turné premiérově přednesl jazzově laděný houslový Novelty Concerto Josefa Vejvody,“ svěřil se Šporcl mediálnímu servisu PressNews.


Ocenění od prestižního časopisu


I jeho další umělecké počiny stojí za pozornost a zaznamenání. Pro Supraphon totiž Šporcl vydal další desku nazvanou A. Dvořák - Violin works, tentokrát se skladbami pro housle a klavír Antonína Dvořáka, která má znamenité ohlasy i v zahraničí. Byla například oceněna titulem "recitálové CD měsíce června" v jednom z nejprestižnějších světových hudebních časopisů The Strad. Před několika dny pak virtuos dokončil její pokračování.


Nejen klasika, i pop music


Šporcl ovšem zabrousil i do jiných žánrů. „Vůbec poprvé jsem se takříkajíc vrhl do vod populární hudby a natočil jsem skladbu Halliuve, kterou jsme složili společně s Ondřejem Soukupem,“ připomněl. V září 2005 obdržel Pavel Šporcl za kulturní počin v roce 2004 Cenu města České Budějovice, které si mimořádně váží. Zejména proto, že je českobudějovickým rodákem a k jihočeské metropoli má trvalý, velmi srdečný vztah.


Benefice, patronáty, charita


Kromě shora zmíněných událostí se Šporcl zúčastnil celé řady benefičních koncertů, mimo jiné ve prospěch AVON Pochodu proti rakovině prsu či organizace Amnesty International a zahrál i při vyhlášení nejlepšího Paralympionika roku 2005. Na televizních obrazovkách jej diváci mohli vidět a slyšet třeba během finálových večerů anket Český slavík, Sportovec roku a soutěže Miss Aerobic, byl hostem v Prima jízdě i v pořadu Host Óčka. Kromě vlastní umělecké činnosti se Pavel Šporcl zapojil do některých veřejně prospěšných či charitativních projektů. „Již několik let jsem patronem Linky bezpečí, stal jsem se patronem charitativní akce Štědrá ruka, zaměřené na potravinovou pomoc strádajícím dětem, či patronem Svazu diabetiků ČR,“ uvedl virtuos. Patronát Šporcl převzal i nad druhým ročníkem nového hudebního festivalu Znojmo ´06. Díky svým uměleckým, ale i dalším aktivitám se Pavel Šporcl během skončené koncertní sezony velmi často objevoval i na stránkách českých deníků či časopisů – namátkou zmiňme články zveřejněné v MF Dnes, Lidových novinách, Právu nebo MF Plus, Story, Štastném Jimovi atd.


Sezonu zakončil v rodných jižních Čechách


Mimořádně úspěšnou sezonu 2005-2006 zakončil houslista v neděli 23. července benefičním koncertem v jihočeské obci Nesměň. Výtěžek posléze věnoval místní nadaci na obnovu nesměňského dětského hřiště. Všechny dostupné informace o Pavlu Šporclovi lze získat na internetové adrese www.pavelsporcl.cz.