Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Pískovcové obelisky v Českém Švýcarsku

Archiv

Pískovcové obelisky nechala zhotovit obecně prospěšná společnost České Švýcarsko za účelem pozitivní propagace a jednotného vizuálního označení Národního parku České Švýcarsko. Současně budou obelisky upozorňovat návštěvníky tohoto regionu na to, že vstupují do přírodně jedinečného, chráněného území. S podobnými obelisky, jež posloužily také jako inspirace, se lze setkat i v Národním parku Saské Švýcarsko.


„Obelisky mají tvar odlomeného pískovcového kamene-menhiru upraveného osekáním, s reliéfně vysekaným nápisem NÁRODNÍ PARK ČESKÉ ŠVÝCARSKO a kulatým novým logem Národního parku České Švýcarsko, a jsou zhotoveny z hořického pískovce,“ vysvětluje Martina Kulíková ze společnosti České Švýcarsko a dodává: „Hořický pískovec jsme zvolili z toho důvodu, že v okolí Českého Švýcarska není žádný dostupný lom na pískovec a protože svým charakterem (barva, kvalita, stáří) se nejvíce podobá místnímu „labskému“ pískovci. V Hořicích zároveň působí specializovaná Střední škola kamenická a sochařská s velkou tradicí a zkušenostmi.“


Obelisk stojí na betonové podložce ukotvené pevně v zemi, dále ho jistí nerezový trn a speciální tmel, který vytvrdne do kvalit betonu, takže ukotvení je bezpečné. Obelisky jsou chráněny proti povětrnostním vlivům specielním impregnačním nátěrem. A kde obelisky vážící 800 kg a vysoké 150 cm můžete potkat na toulkách po Českém Švýcarsku?


Vždy na hranicích při vstupu do národního parku v těchto lokalitách:


1. Janov u Hřenska (Hájenky) na zelené turistické značce směrem k Meznímu můstku


2. Vysoká Lípa, na křižovatce žluté a červené turistické trasy


3. Dolní Chřibská, Saula, cyklostezka směrem na Tokáň, za závorou vlevo


4. Doubice, parkoviště U Doubice, na zelené turistické značce a cyklostezce


5. Kyjovské údolí (z Kyjova), hranice NP na červené turistické značce


6. Kamenická Stráň, na žluté turistické trase směrem k Dolskému mlýnu


7. Jetřichovice, rozcestí červené a zelené turistické značky za bývalou ozdravovnou


8. Doubice, parkoviště na žluté turistické značce směrem na Pekelský důl


9. Brtníky – Kopec, na modré turistické značce na odbočce ke Smolnému dolu


10. Krásná Lípa – bude instalován až příští rok před novým Návštěvnickým střediskem Českého Švýcarska


Tyto obelisky jsou spolufinancováno z prostředků Strukturálních fondů Evropské unie, Společného regionálního operační programu (SROP) v rámci projektu „České Švýcarsko – Propagační a informační kampaň 2006“ a z prostředků Světového fondu životního prostředí (GEF) prostřednictvím Rozvojového programu OSN (UNDP) v rámci projektu „Integrovaný management ekosystémů v severních Čechách“.