Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

Plicní oddělení má nový přístroj

Archiv

„Ať už se jedná o stanovení počáteční diagnózy nebo jsou již v dlouhodobém léčebném procesu, zvláště jsou to pacienti s chronickým onemocněním průdušek, astmatem, bronchiálními a fibrotickými procesy,“ uvedla primářka plicního oddělení MUDr. Magdaléna Popelková. „ Dále vyšetřujeme pacienty před plánovanými operačními výkony ke snížení  vzniku pooperačních komplikací, a to nejen před plicními, ale i mimoplicními operačními výkony, například výkony kardiochirurgickými.“


Až dosud museli zdravotníci v České Lípě pacienty na zmíněné vyšetření dovážet buď do Liberce nebo do Ústí nad Labem.
„Toto zařízení jsme na našem okrese dlouho postrádali a nyní se jeho uvedením do provozu  posouvá naše pracoviště na vyšší odbornou úroveň,“ prohlásila primářka Popelková.  Jak vysvětlila, vyšetření v tzv. bodypletysmografické kabině lékařům umožní podrobněji analyzovat plicní funkce, statické i dynamické parametry, reziduální volum plic. Zvláště posledně jmenované je důležitý parametr jehož znalost je stěžejní  pro vedení anestezie, také k předpovědi možnosti rozsahu plicních resekcí apod. Komplexní vyšetření plicních funkcí pomocí bodypletysmografie je již standardním  předoperačním vyšetřením v případě plicních operací, výkonů v horní polovině břicha a  před kardiochirurgickými zákroky. „Další metoda – vyšetření difusní kapacity, transfer faktoru nám umožní posoudit schopnost plic přenášet plyn na aleveolokapilární úrovni,“ sdělila primářka Popelková. Pro laiky je průběh vyšetření jednoduchý a bezbolestný: Pacient je usazen ve vyšetřovací kabině a provádí různé dechové manévry podle pokynů zdravotní sestry, přičemž jsou přístrojem zaznamenávány příslušné dechové objemy, průtoky a další ventilační parametry. Vyšetření trvá kolem 15 až 30 minut. Pacient zpravidla obdrží výsledek ihned.


Pracoviště bude uvedeno do provozu 1. 9. 2009. Lékaři z plicního oddělení NsP Česká Lípa předpokládají zájem o tyto nové služby především ze strany interních specialistů, alergologů a kolegů pneumologů z lůžkového oddělení Léčebny respiračních nemocí ve Cvikově.


Vybudování nového pracoviště přišlo na jeden milión korun, který nemocnice uvolnila z loňské dotace od Libereckého kraje.  


Petr Pokorný