Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Počet uchazečů o studium na Gymnáziu v Novém Boru: nula

Archiv

Dnešní deváťáci mají víc šancí dostat se na střední školy než v minulých letech i díky demografickému vývoji. Dorůstají totiž populačně slabší ročníky. Tradičně největší zájem je o gymnázia, ekonomické obory, počítače a elektrotechniku.


Na školy se přihlásilo v prvním kole přes 4500 žáků, zhruba stejný počet jich letos ze škol vychází. Ve srovnání s minulým rokem je to o několik stovek dětí méně. Kvůli postupnému úbytku žáků, zaviněnému demografickým vývojem, začal vloni kraj optimalizovat počet středních škol - z původních 48 zbyly jen dvě třetiny. Školy, o které je menší zájem, upouštějí od výběrového řízení. "Jsme pro to, aby se testovaly spíše kompetence žáků, než jejich okamžité znalosti," dodal vedoucí odboru školství krajského úřadu Robert Gamba.


Tradiční technické obory, strojírenské a stavební, podle něj nezaznamenaly oproti oborům více populárním zásadní pokles. "Problémy mají kupodivu na některých školách obory zaměřené na služby, v letošním roce se příliš nedaří oborům zemědělství, zpracování skla a textilu," upřesnil. Na rozdíl od jiných krajů se v Libereckém kraji podaří otevřít obory zedník, malíř nebo truhlář.


Liberecký kraj je specifický tím, že strojírenství, elektrotechnika, stavebnictví a další průmyslová odvětví zaměstnávají více než polovinu obyvatel a technické obory vytvářejí tři čtvrtiny hrubého domácího produktu. V regionu je v současné době 16 středních technických škol. Z 5300 absolventů, kteří každoročně střední školy v Libereckém kraji opouštějí, je však jen 1500 absolventů technických oborů. "Mají přitom osmkrát lepší šanci najít uplatnění než absolventi jiných oborů a jejich mzdy jsou navíc výrazně vyšší," řekl Leoš Marek z agentury Werbung Bohemia, která zajišťuje od loňska pro Liberecký kraj kampaň TECHYes, jejímž cílem je popularizace technického školství.


Například ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku dokončují stavbaři halu pro výuku autolakýrníků. Integrovaná střední škola, která ji bude provozovat, tam bude jako jediná v Libereckém kraji zajišťovat výuku autolakýrníků a jako první v zemi chce také vzdělávat automechaniky motocyklů. Zástupce ředitelky školy Pavel Vaněk řekl, že obor autolakýrník se otevřel před rokem a navštěvuje ho 11 žáků, do příštího ročníku se hlásí zatím osm uchazečů, nejvíce v zemi.


Vůbec největší převis vykazují víceletá gymnázia, například v Turnově se do prvního kola přihlásilo 61 žáků, škola má ale jen 30 volných míst. Mimořádný zájem, téměř trojnásobný oproti možnostem, je o obor Elektrotechnické počítačové systémy na liberecké strojní a elektrotechnické průmyslovce.


Překvapivě malý zájem je o sklářské obory, a to jak v Železném Brodě na Jablonecku, tak na střední škole v Novém Boru. Škola připravila pro nový školní rok 115 studijních míst, přihlášek se jí sešlo jen 16. Do všeobecného gymnázia, které se tam mělo po několika letech znovu otevřít, se nepřihlásil vůbec nikdo. "Výtvarné obory mají výjimku, proto si můžeme otevřít třídu se 13 studenty, zájemce o tříleté sklářské učební obory spojíme do jedné třídy," řekl zástupce ředitelky školy Jiří Janás.


Kraj očekává do pěti let úbytek studentů o třetinu. Zatímco vloni jich bylo zhruba 22.500, v roce 2011 jich bude podle statistických údajů jen 16.000. Současná kapacita středních škol a učilišť je ale dvojnásobná.


Přijímací zkoušky na střední školy se uskuteční 21. dubna.