Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Podnik ČSAD Semily koupil Vett, máme nového dopravce

Archiv

Firma vstoupila do Severočeské dopravní, která zajišťuje pravidelnou dopravu v Ústí nad Labem, a také do firmy VETT, jež zajišťuje městskou dopravu v České Lípě. ČSAD Semily tím výrazně posílí svou pozici ve veřejné autobusové dopravě na severu Čech, řekl dnes ČTK generální ředitel Tomáš Roubiček.


"Vlastníme stoprocentní podíl v obou společnostech, a budeme tak prostřednictvím těchto firem provozovat pravidelnou autobusovou dopravu v Ústí nad Labem v České Lípě a přilehlých obcích," řekl Roubiček. Cestujícím slibuje hlavně lepší služby a modernější autobusy. Severočeská dopravní má podle Roubička licenci na zajišťování dopravy v Ústí nad Labem do roku 2014 a VETT v České Lípě o rok kratší. Nejde o první zakázky semilského dopravce mimo území jeho okresu. Už v loňském roce vyhrála veřejné soutěže na zajištění dopravy ve Šluknovském výběžku a letos na Litoměřicku.


Vstup ČSAD Semily do Severočeské dopravní společnost zachránil před vypovězením zakázky. Firma, která jezdí na linkách v okolí Ústí nad Labem, používala nevyhovující autobusy, a krajský úřad jí za to vyměřil čtyři pokuty za více než 800.000 korun. V závěru roku dokonce zvažoval, že smlouvu vypoví. Podle Roubička ČSAD Semily okamžitě v Ústí nasadilo nové autobusy a počítá s dalšími investicemi do modernizace v příštím roce.


Také v České Lípě se cestující dočkají lepších autobusů. "Plánujeme nákup čtyř nových menších nízkopodlažních vozů," řekl Roubiček. Podle něj to představuje investici do 20 milionů korun. Služby semilského dopravce si přitom mohli cestující v České Lípě už otestovat. Firma zajišťovala městskou dopravu v září, když se město nebylo schopno s firmou VETT dohodnout na dodatku smlouvy o financování. VETT se pak do českolipských ulic vrátil za podmínek, které jsou pro město výhodnější. "Ohlasy na služby ČSAD Semily byly velmi dobré a nejen proto, že ten měsíc byla doprava zdarma," řekla dnes mluvčí českolipské radnice Kateřina Amrichová.


ČSAD Semily zajišťuje meziměstskou dopravu v Libereckém kraji a také v sousedních krajích Královéhradeckém a Středočeském. Od loňského září zajišťuje firma také dopravu na Šluknovsku, kde nahradila Dopravní podnik Ústeckého kraje (DPÚK) poté, co mu Ústecký kraj vypověděl smlouvu. Podobně začaly autobusy ČSAD Semily jezdit od letošního června také v oblasti Českého středohoří.


Kvůli expanzi musel podnik nakoupit desítky nových autobusů. V současné době zajišťuje firma dopravu 250 autobusy a zaměstnává 300 řidičů. Obrat ČSAD Semily za loňský rok překročil půl miliardy korun a letos bude podle Roubička zhruba o desetinu vyšší. Severočeskou dopravní i VETT by ČSAD Semily rádo v budoucnu začlenilo přímo do své struktury, aby mohlo jezdit pod vlastní hlavičkou.