Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

Pomůže kanalizace koupališti?

Archiv

Splašková kanalizace se začne stavět na jaře v České Lípě-Dubici. Radnice si od ní slibuje, že pomůže k vyčištění nedalekého přírodního městského koupaliště. Náklady na její vybudování se pohybují kolem sedmi milionů korun a hotová bude zřejmě v létě.


"Necháme postavit také veřejné přípojky ke splaškové kanalizaci a dovedeme je až k hranicím soukromých pozemků, aby se na ni co nejrychleji napojili majitelé domů," řekla mluvčí České Lípy Kateřina Plecháčová.


Veřejné přípojky vyjdou radnici na další asi dva miliony korun a vzniknou ještě letos. Odpadní vody ze septiků a jímek u domů v Dubici prosakují do přírodního městského koupaliště. Již na začátku loňského července ho v nebývalé míře zamořily nebezpečné sinice, a hygienici proto koupání zakázali. Podle měření bylo tehdy ve vodě dvanáctkrát a šestnáctkrát víc sinic, než je povolená hranice.


Na koupališti v Dubici kromě sinic rozbory prokázaly také nepřípustné množství zdraví škodlivého chlorofylu A.


"Pokud by se někdo z majitelů domů nechtěl ke splaškové kanalizaci připojit a jeho septik nebo žumpa by dál prosakovaly, hrozily by mu citelné pokuty," upozornila Plecháčová.


Problémy se sinicemi provázely letní sezonu na dubickém koupališti již předloni. V Robečském potoku bylo stejně jako loni příliš mnoho fosforu a dusíku, kvůli nimž se sinice množí. Radnice uvažuje také o propojení Dubice s vedlejším, neoficiálním koupalištěm. Zvýšil by se pak průtok vody a pro sinice by se zhoršily podmínky. Mezi další možná opatření proti sinicím patří vrt, kterým by se do koupaliště pustila spodní voda.


Předchozí zásahy - norná stěna a fontána na provzdušňování vody - koupališti nepomohly.


V České Lípě žije přes 40.000 lidí. Po loňském vyhlášení zákazu koupání v Dubici a v Máchově jezeře jim zbyla pouze koupaliště ve Sloupu v Čechách, v Zákupech nebo v Benešově na Děčínsku. Výstavba koupaliště v Dubici stála radnici 20 milionů korun.