Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Poslední násilník roku bude asi z Lípy

Archiv

Vykázání násilníků z bytu na deset dní a ve výjimečných případech až na rok umožnila od 1. ledna 2007 novela policejního zákona. Případů postupně přibývá i díky samotným obětem. Přestávají se bát požádat o pomoc, řekla ČTK sociální pracovnice Intervenčního centra Liberec Libuše Niková.


Naposledy museli policisté zakročit ve středu večer na Českolipsku. Čtyřiašedesátiletý muž zmlátil manželku a ta s poraněním hlavy a hrudníku musela vyhledat lékaře. Muž zřejmě ženu týral dlouhodobě, bála se to ale nahlásit. Den před Silvestrem si však dodala odvahu věc řešit a zavolala na tísňovou linku 112. "Opilý násilník pak strávil noc v policejní cele," řekla dnes ČTK mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Dnes policie muže propustila, bez ohledu na Silvestra nesmí deset dní domů a za týrání osoby žijící ve společném bytě mu hrozí až dva roky vězení.


V Libereckém kraji se podle odborníků dopouštějí domácího násilí hlavně lidé ve věku 20 až 40 let. Mezi nejhorší vykázané násilníky se ale letos zařadil devětačtyřicetiletý muž z Liberce. Podle policistů tři roky brutálně týral svou družku. Když mu vadil neuklizený dvorek, ženu srazil pěstmi na zem a táhl ji po špinavé zemi. Těhotné družce údajně vyhrožoval vyříznutím dítěte z těla a jeho prodejem do Německa. Policisté ho pak zatkli a vykázali z domu, kde s ženou a s jejími dětmi žije.