Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Představujeme kandidáty: Jana Zejdová

Archiv

Jste v zastupitelstvu zřejmě největším zastáncem výstavby bytů na Ladech. Prozradíte mi, jaký je jejich přínos pro město, když v Lípě je bytů dost a přitom poměrně levných?


V této otázce Vám musím částečně oponovat, jsem jako řada mých kolegů zastáncem výstavby bytů na Ladech, neboť tyto nové byty jsou kvalitativně na vyšší úrovni, jsou zde možné dvě právní formy – nájemní byty a družstevní byty, je zde i větší počet bytů pro tělesně postižené, které okresní město nemá a je po nich velká poptávka. V České Lípě je relativně snadnější „sehnat“ byt, ale je to otázka lokality i kupní ceny. Současný zájem o tyto byty ukazuje, že rozhodnutí bylo správné i v tom ohledu, že je zájem zvýšit počet obyvatel města a překročit hranici 40 tisíc.


Ve svém prohlášení před volbami prohlásil Váš lídr Oldřich Panc, že nabízíte občanům alternativu k současnému trendu vývoje města. Můžete tuto problematiku trochu rozvést? Co by se stalo prioritu, kdyby Vaše strana ve volbách uspěla asi tak stejně jako v minulých volbách ODS?


Tak toto je pouze hypotetická otázka, neboť jsem realista, ale alternativa spočívá v tom, že především v investiční činnosti je priorita postavena na jiných akcích – realizace další etapy městského silničního okruhu, provedení rekonstrukce ulic Hrnčířská a ul. 5. května včetně mostu přes Ploučnici, dokončení optimalizace MHD, rekonstrukce hřiště ZŠ 28.října, zajištění rozšíření kapacity sociálních služeb, realizaci oprav Jiráskova divadla a zastavení výstavby nového divadla – tuto otázku spojit s vypsáním obecného referenda. Ze stávajících akcí podporujeme rekonstrukci Sportareálu, výstavbu bytů, humanizaci sídlištních celků.


Jako komunisté jste byli nespokojeni s dopravním řešením u OD Interspar. Mohou nějak řadoví zastupitelé celou situaci ještě nějak vylepšit?


Řadoví zastupitelé dle mého názoru nemohou tuto věc ovlivnit, neboť je to v kompetenci kraje, pouze někteří, kteří jsou i krajskými zastupiteli se mohou o změnu a vylepšení zasadit.


Vystupujete jako bezpartijní na kandidátce KSČM. Jak jste se dostala ke spolupráci právě s touto stranou? Považuji Vás za velmi inteligentní ženu. Nemyslíte si, že byste s Vaším smýšlením mohla daleko lépe uspět například v sociální demokracii, která není v takové izolaci jako komunisté?


Od počátku své profesní dráhy mám levicové smýšlení, pomoc sociálně slabým. Před rokem 89 jsem působila v pracovně právní komisi při Okresní odborové radě v České Lípě. V roce 1990 jsem byla při zrodu sociální demokracie v České Lípě, do roku 2002 jejím členem. Právě rozkoly v místní ČSSD mne přiměly přijmout nabídku kandidovat na kandidátce KSČM jako bezpartijní, nelíbí se mi i současná politická situace, jsem i roztrpčena ze současného jejich vedení. Domnívám se, že k reformovatelnosti KSČM dojde určitě, je to pouze otázkou  času. Již se některé signály objevují. Je nezbytná spolupráce těchto dvou stran, případně v delším časovém horizontu jejich spojení, neboť mají obdobný pohled na většinu věcí, které zásadně ovlivňují život většiny našich občanů.


Měla jste problém spolupracovat s panem Svatkem, který je v seznamech spolupracovníků StB a řadou svých vystoupení jasně ukazoval, že reformovatelnost KSČM aspoň tady v Lípě je zatím nemožná?


Na komunální úrovni však jde především o pragmatické prosazování věcí v zájmů většiny občanů, nikoliv jednotlivců či jiných lobbistických skupin. S ing. Svatkem jsem problémy spolupracovat neměla, právě proto, že v levicovém klubu řešíme záležitosti běžného každodenního dne, problémy obyčejných lidí, nikoliv ideové postuláty. Co je mi známo, tak oba máme negativní lustrační osvědčení.


Jaké byly Vaše osobní pohnutky, když jste se rozhodovala, jestli znovu kandidovat? Co přináší činnost v zastupitelstvu Vám osobně?


Důvodem, proč jsem se rozhodla znovu kandidovat, bylo to, že bych chtěla i dále pokračovat v rozpracovaných projektech města v oblasti bydlení, ČLT, a.s., a dopravní situaci ve městě.Činnost v ZM mi osobně přináší pocit, že něčím mohu být pro město prospěšná, mohu se podílet na rozhodování o zásadních věcech ve městě. Nebýt třeba pouze opozicí při kávě s přáteli či jen kritizovat zpovzdálí. Vzhledem k tomu, že v tomto městě žiji již více než dvacet let, hodlám zde s rodinou být i nadále, tak mi život ve městě není lhostejný. Činnost v ZM mi na druhé straně přináší mnoho práce při studiu materiálů, jednání s úředníky města, práci v komisích a výborech. Bere mi čas, který bych třeba ještě více věnovala svému profesnímu sebevzdělávání. Ale nelituji toho.


--------------------


Jana Zejdová se narodila 15.9.1959. Po absolvování gymnázia v Kladně a Právnické fakulty UK v Praze v roce 1983 s budoucím manželem přišli do České Lípy. Do roku 1991 pracovala v OPMP Mimoň, s.p., jako vedoucí právník, po roce 89 jako vedoucí právního a personálního útvaru. V rámci privatizace došlo k rozpadu tohoto podniku místního průmyslu a od roku 1992 do dnešních dnů pracuje v soukromém sektoru nejdříve jako komerční právník, od roku 1996 jako advokát. Je vdaná od roku 1994, má sedmnáctiletou dceru.