Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Představujeme kapely, které vystoupí v Žízníkově: AL-YAMAN

Archiv

Na počátku byli dva. Ashwaq a především Aleš Hyvnar, mnohostranný muzikant (působil v mnohých kapelách různých stylů od roku 1986), jehož hudební zájmy sahají od klasického sborového zpěvu, přes remixování a produkci, projekt Cartonnage až k world music typu Al-Yaman.


Aleš Hyvnar zrod Al-Yaman popisuje slovy: "Jsou to asi čtyři roky, co jsem se seznámil s Ashwaq. V mém domácím studiu nazpívala pár lidovek, několik různých úryvků. Já si vybral to, co bylo zpracovatelné, zaranžoval to a ve chvíli, kdy už bylo písniček dost, jsem dal dohromady kapelu a začali jsme secvičovat koncertní podobu."


Podařilo se mu tak uskutečnit jeho sen - etnická, či přesněji orientální hudba, využívající moderních technologií. Před necelými dvěma roky vydali desku nazvanou Hurriya. Deska si vysloužila nejednu pochvalu. Je plná moderně pojaté arabské hudby a jde skutečně o perfektně zpracovaný projekt, a to jak obsahem, tak formou - bezvadný, stylový worldmusic zvuk, skvělý obal. Vedle dvanácti skladeb deska obsahuje dva remixy - jeden dělali Hypnotix a jeden Transglobal Underground. A najdete tam i jednoduchý koncertní klip.


Po celé léto mají Al-Yaman naplánováno spoustu koncertů. Na R.E.S. přijedou v sobotu 1. července. Je na co se těšit!


Al-Yaman hrají ve složení Ashwaq Abdulla Kulaib (zpěv), Aleš Hyvnar (samply, kytara, perkuse, klávesy), Jonathan Omer (bicí), Jan Hais (basová kytara), Tomáš Rendl (tabla, didgeridoo, perkuse), Bashar Ashhab (darbuka (alternace)), Vojtěch Vágner (bicí (alternace)).


Web: www.al-yaman.cz