Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Překvapení na Lemberku

Archiv

Při výstupu na věž se návštěvník dozví o historii věže, prohlédne si nejstarší gotické části původního hradu a zámeckou mučírnu. Na ochozu věže se při dobrém počasí naskytne pohled na nedaleké okolí zámku – Lužické hory s jejich nejvyšším vrcholkem horou Luž (793 m), Ještědský hřbet i blízké Jablonné v Podještědí. Prohlídky věže budou probíhat každou celou hodinu při maximálním počtu 20 osob ve skupině. Jednotná cena je stanovena na 20,- Kč na osobu. Prohlídka věže je pouze pro fyzicky zdatné osoby a není vhodná pro malé děti do šesti let. Případní zájemci si mohou prohlídku také předem rezervovat, objednávky přijímáme na telefonním čísle 487 762 305 nebo e-mailem na adresu szlemberk@quick.cz.


Zámek Lemberk je významnou ukázkou proměny raně gotického hradu vybudovaného na strmém ostrohu hory Krutina v pohodlnější renesančně-barokní zámek z 2. poloviny 16. a 2. poloviny 17. století . Gotický původ je dnes patrný systémem opevnění s příkopy a s třemi branami, nepravidelným seskupením zámeckých křídel kolem jediného nádvoří i velkou válcovitou věží poblíž dnešní zámecké kaple, umístěné nad průjezdem.


Tento gotický hrad, založený ve 40. letech 13. století, byl během pozdějších staletí odbouráván a přestavován, aby splnil modernější požadavky na bydlení. Ve druhé polovině 16. století za Kurcpachů z Trachenberka a Berků z Dubé dostává zámek podobu renesanční, kdy bylo západní křídlo zvýšeno o druhé patro a pokryto psaníčkovým sgrafitem. Zároveň se stavbou tohoto paláce byla vybudována nová průjezdní brána, která byla postavena na místě starého gotického mostu, také stará věž byla o dvě patra zvýšena a ukončena galeriovým ochozem. Další renesanční úpravy provedli počátkem 17. století panové z Donína, v této době byl v prvním patře zámku zhotoven Sál bajek. 77 desek s Ezopovými bajkami, zhotovených kolem roku 1610 na námět Jiljího Sadelera, dodnes láká turisty z širokého okolí. Návrh italského architekta Niccoly Sebregondiho na velkou přestavbu zámku s pravidelným nádvořím sevřeným ze všech stran zámeckými křídly nechal ve 30. letech 17. století vypracovat tehdejší vlastník zámku Albrecht z Valdštějna.


Přestavba však proběhla až v letech 1660 – 1680, kdy byl zámek již v držení nizozemského rodu Bredů, kteří tímto dodali zámku zdání mohutnosti a honosnosti. Převážně plastická výzdoba vnitřního nádvoří, místnosti zdobené štukovou výzdobou a v neposlední řadě také černá kuchyň jsou i v současné době zámeckou chloubou. Nejen pro pomyslný návrat do minulosti, ale i pro své posazení do překrásné přírody Lužických hor, zůstává Lemberk vhodným tipem na rodinný výlet.


V současné době Lemberk nabízí tři prohlídkové okruhy : okruh historický, muzeum svaté Zdislavy a expozici uměleckého sklářství. Možný je také pronájem místností za účelem pořádání společenských večerů i rautů a pronájem zámecké kaple či zahrady za účelem svatebního obřadu. Přijďte se i vy podívat na tuto významnou stavební památku. Celý kolektiv zámku Lemberk se těší na Vaši návštěvu.