Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Program Strom života

Archiv

V září loňského roku začala ve městě Česká Lípa působit pobočka Poradenského centra pro venkov, které je zřizováno Společností pro Jizerské hory, o.p.s. Toto centrum má za úkol na Českolipsku iniciovat projekty zaměřené například na podporu venkova, péči o krajinu či projekty, které se týkají zapojování veřejnosti do plánovacích a rozhodovacích procesů.


Jedním z prvních projektů, který poradenské centrum za přispění města Česká Lípa iniciuje, je výše zmíněný projekt Strom života – Místo pod stromy. Další partnerem se poté stala Základní škola Jižní a vznikající občanské sdružení Zirkon. Cílem grantového programu je především zaměření se na podporu vzniku nových a obnovu stávajících zelených veřejných prostranství, parků, dětských hřišť, vytváření veřejnosti otevřených školních zahrad, sídlištních prostor, oddychových míst apod. Důležitou podmínkou je také zapojení místních občanů do zlepšování jejich životního prostředí tak, aby veřejná prostranství spoluutvářeli jejich samotní budoucí uživatelé.


„Poradenské centrum pro venkov pomohlo vytipovat lokalitu v České Lípě, která by si určitě zasloužila vylepšení,“ uvádí pracovnice poradenského centra a zároveň českolipská zastupitelka Bc. Jana Kosťunová.


„Pozemek se nachází v blízkosti bývalého centra služeb na sídlišti Holý Vrch,“ dodává.


„Pokud bychom byli v programu úspěšní, pak o podobě pozemku budou rozhodovat především místní obyvatelé na veřejných setkáních, která budeme společně se základní školou pořádat,“ vysvětluje Bc. Jana Kosťunová.


Vyhodnocení grantu se očekává v první polovině měsíce března, veřejná setkání poté v letních měsících a samotná realizace by pak  proběhla do konce letošního roku.