Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Prohlášení Hnutí DUHA u příležitosti cyklojízdy

Archiv

Vítáme, že oproti minulým letům je dnes možné vidět na výlepových plochách města plakáty, které o Dni bez aut informují. Potěšilo nás, že se dnes díky městu Česká Lípa a společnosti VETT můžeme projet zadarmo autobusy Městské hromadné dopravy. Jak to však vypadá s dopravou ve městě ve zbývajících 364 dnech roku?


Cyklisté již mohou projíždět některými jednosměrnými ulicemi na kole. Díky nedostatečnému dopravnímu značení v obou směrech to však raději nikomu nedoporučujeme.


Přestože již čtyři roky požadujeme zahájení realizace jízdních pruhů pro cyklisty, není do dnešního dne v České Lípě ani jeden. A to navzdory tomu, že se jedná o mimořádně levné, ale účinné řešení.


Svými životy a zdravím si na mnoha místech nemohou být jisti ani chodci. Například v části ulice Poříční je sice zákaz vjezdu pro automobily, ale jejich řidiči, kteří si tudy zkracují cestu do Kauflandu, ohrožují dnes a denně jak cyklisty, tak pěší.


V ohrožení se ocitla dokonce i Svojsíkova stezka, která je cyklisty hojně využívána. Bude ji křížit přeložka silnice I/9. S podjezdem pro cyklisty se zde však nepočítá. Rovná a široká silnice vybízí automobilisty k vysoké rychlosti, takže je jisté, že zde bude docházet k mnoha dopravním nehodám. Ačkoliv byl na tento fakt již několikrát upozorňován městský i krajský úřad, s navrhovaným podjezdem úředníci nesouhlasili. Automobily tedy opět dostaly přednost.


Jaký je osud samotného Generelu cyklistické dopravy? Tento projekt již více než dva roky zřejmě leží uschován v šanonech na různých odborech Městského úřadu. Dojde vůbec k realizaci cyklotras a jízdních pruhů pro cyklisty?


Intervaly autobusů městské dopravy jsou i nadále příliš dlouhé a jízda z jedné části města do druhé trvá mnohdy déle než cesta pěšky.


Žádáme proto rovnoprávné postavení motorizovaných a nemotorizovaných účastníků silničního provozu, a to ve všech oblastech městské dopravy.


Žádáme neprodlené zahájení realizace Generelu rozvoje cyklistické dopravy.


Žádáme urychlené schválení nových jízdních řádů pro autobusy podle optimalizace městské hromadné dopravy, která byla schválena již v listopadu roku 2003.


Hnutí DUHA Česká Lípa


Mgr. Pavlína Lomičová, koordinátorka 


 V České Lípě 22.9.2005