Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Proti nelegálnímu dovozu odpadu je nutné rázně zakročit

Archiv

Liberečtí zelení se však obávají, že sněmovna na nátlak „spalovenské“ a dalších lobby, které vydělávají na dovozu odpadů, ještě oslabí právní ochranu před tímto nečistým podnikáním.


Zelení požadují důraznější postup proti těm, bez nichž by zavážení země horami cizího odpadu vůbec nebylo možné. Proti českým firmám i jednotlivcům, kteří za tučnou úplatu umožňují pašování odpadků do České republiky a poskytují prostory k jeho skladování. Jejich nezákonné zisky a likvidaci vzniklých škod totiž zaplatí všichni ze svých daní. Navíc je ohroženo i lidské zdraví, neboť v dovezeném odpadu byly zjištěny velmi nebezpečné složky. Pokud nebude rázně a se vší přísností zákona zakročeno proti pašerákům odpadu, hrozí, že veškerá dosavadní opatření se minou účinkem.


Člen rady krajské organizace a dvojka na kandidátce zelených v Libereckém kraji Miroslav Hudec k tomu dodává: „Je smutné, že zahraniční odpad se objevuje dokonce i na místech (např. na Českolipsku), která občané dobrovolně a s velkou námahou vyčistili od tun odpadu, hromadícího se tu po celé roky. Velmi nás znepokojuje, že nezištná práce množství dobrovolníků, kteří chtěli napomoci k ozdravení a zkrášlení zdejší krajiny, přišla vniveč kvůli bezzubým zákonům a bezohledné hamižnosti lidí, které možná denně potkáváme a pokládáme je za slušné“.