Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

"Protikuřácký" zákon si vysvětluje každý po svém

Archiv

Restaurace, které nebudou mít vyhrazená místa pro nekuřáky, by podle nového zákona neměly existovat, řekl dnes  hlavní hygienik Michael Vít.


Zákon vstoupil v platnost 1. ledna. Z diskuse ve sněmovně při schvalování zákona ale vyplynulo, že v restauracích je kouřit povoleno, řekl dnes poslanec Josef Janeček (KDU-ČSL).


Janeček, který o zákaz kouření v restauracích usiluje již několik let, reagoval na stanovisko hygieniků s překvapením. Podle něj je ale omezení kouření v restauracích jen velmi obtížně vymahatelné. Místa pro kuřáky nemusí být podle hlavního hygienika stavebně oddělena, ale musí být dostatečně odvětrána. Místa, kde se kouřit nesmí, by podle Víta neměla být kouřem ovlivněna.


Zajistit plnění zákona by nemělo činit hygienickým stanicím problémy, uvedl.


Kateřina Langrová z České koalice proti tabáku si ale neumí představit, jak překročení limitů budou hygienici v praxi zjišťovat. Ta také upozorňuje, že definice toho, co je dostatečné větrání, není zcela jasná. Také premiér Jiří Paroubek v neděli v televizi Prima řekl, že si omezení možnosti kouření v restauracích neumí představit.


"Nevím, jestli je to rozumné a dobré," reagoval premiér na námitku, že zákaz kouření v restauracích a barech je evropským trendem.


"O této věci bych ještě rád diskutoval," uzavřel Paroubek.


Například ředitel Jihomoravské hygienické stanice Jan Mareček již v pátek prohlásil, že kouření v restauracích nebudou jihomoravští hygienici tolerovat. Zatím žádnou pokutu neudělili.


"Rozhodně se na to ale v budoucnu zaměříme," zdůraznil v pátek Mareček.


Po určitou dobu budou majitele restaurací na nový zákon upozorňovat i ústečtí hygienici, k sankcím sáhnou teprve později. Obdobně by podle Víta měly postupovat i další hygienické stanice.


"Když se podíváte do lékařské literatury, tak řádné odvětrávání kouře by znamenalo proudění vzduchu větší než sto kilometrů v hodině, a v tom se nedá sedět," upozornila odbornice na léčbu tabákových závislostí Eva Králíková.


V důsledku tedy zákon podle ní kouření v restauracích zakazuje. Připouští však, že formulace v zákoně je nejasná.