Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

První kolo přijímaček neznamená konec studia

Archiv

„Přehled volných míst ve středních školách Libereckého kraje po přijímacích zkouškách 1. kola přijímacího řízení pro školní rok 2007/2008 je průběžně aktualizován a k dispozici na stránkách odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu,“ uvedl Petr Doležal, náměstek hejtmana pověřený vedením resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu.


Více na stránce www.kraj-lbc.cz rubrika odbory: Informace o volných místech pro další kola přijímacího řízení…


„Zároveň pro uchazeče, kteří nebyli rozhodnutím ředitele školy přijati ke vzdělávání, na našich stránkách uveřejňujeme náležitosti odvolání,“ doplnil.


Základem přijímacího řízení na střední školy v kraji jsou testy Cermat. Přesnou podobu si pak každá škola připravuje ve své režii. Střídají se testy, pohovory i talentové zkoušky. Podle zákona musí vedení středních škol vydat do sedmi dnů od konání přijímacího řízení rozhodnutí o přijetí či nepřijetí uchazeče.


„Do druhých kol již mohou dnešní deváťáci podat neomezený počet přihlášek a  definitivní počty nově přijatých uchazečů do prvních ročníků středních škol se dozvíme kolem 15. června,” uvedl Jiří Langer, tiskový mluvčí Libereckého kraje.


Liberecký kraj navíc považuje za zbytečně stresující a omezující tento státem nastavený systém. Zároveň největší zřizovatel středních škol upozorňuje, že přísné regule jsou o to více nesmyslné, když se přihlédne k demografickému vývoji populace.


„Reprezentace Libereckého kraje považuje stávající systém přijímacích zkoušek, kdy rodiče smí v 1. kole podat pouze 1 přihlášku, za omezující. Tento systém vede ke znevýhodnění kvalitních škol. Proto  Liberecký kraj od počátku s tímto problematickým ustanovením školského zákona nesouhlasil. Toto omezení je naprosto zbytečné, zvláště když přihlédneme ke skutečnostem, že počty žáků, kteří nastupují na střední školy, klesají. Z dnešních cca 6 tisíc se postupně sníží až na cca 4 tisíce. S nadsázkou lze tedy říci, že brzy budeme děti přemlouvat, aby šly studovat. Znamená to také, že klasické přijímací zkoušky, proti kterým bojuje i Liberecký kraj, pomalu budou postrádat smysl a postupně dospějeme k tomu, že rodiče a žáci budou mít volný výběr školy bez zkoušek,“ vysvětlil náměstek hejtmana.


V současnosti studuje na středních školách a učilištích 23 500 žáků a učňů, přitom kapacita škol je 31 200 míst, z čehož vyplývá, že mnohé školy a obory nejsou naplněny.


„Nepřijetí žáka v 1. kole přijímacích zkoušek však proto není žádnou tragédií, naopak výběr studijních i učňovských oborů je stále ještě velice široký, od volných míst na gymnáziu, ve třídách lycea, na odborných školách až po zajímavé učňovské obory,“ upozornil náměstek hejtmana.