Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Rada kraje hodnotila výsledky hospodaření škol

Archiv

Rok 2006 uzavíralo 78 % příspěvkových organizací své hospodaření s kladným výsledkem hospodaření (v roce 2005 to bylo 90%). Tento kladný výsledek vznikl u některých příspěvkových organizací z důvodu zvýšeného zapojení vlastních zdrojů – peněžních fondů, tj. zapojením rezervního fondu k časovému překlenutí rozdílů mezi výnosy a náklady, k dalšímu rozvoji své činnosti, fondu odměn na mzdy a investičního fondu na opravy a údržbu nemovitého majetku v daném roce.


Celkově školy a školská zařízení čerpaly v roce 2006 finanční prostředky - příspěvek na provoz ve výši 215.100.758,00 Kč, příspěvek na odpisy 32.886,947,68 Kč, ostatní účelové příspěvky z odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu a jiných odborů poskytnuty formou grantu (např. odbor životního prostředí, odbor zdravotnictví, …) ve výši 896.255,80 Kč, na investice z Fondu investic Libereckého kraje bylo čerpáno 22.967.388,00 Kč a jako kapitálové výdaje bylo čerpáno 400.000,00 Kč, přímé náklady včetně účelových investičních a neinvestičních dotací z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy zúčtovatelné v roce poskytnutí byly čerpány ve výši 1.095.097.371,93 Kč, z Ministerstva kultury byla čerpána účelová dotace ve výši 70.659,00 Kč, nařízený odvod do Investičního fondu Libereckého kraje byl v hodnotě 15.371.489,00 Kč.


Osmnáct škol a školských zařízení ukončily své hospodaření v roce 2006 se ztrátou: Gymnázium, Mimoň, Gymnázium, Jablonec nad Nisou, U Balvanu, Gymnázium, Tanvald, Střední průmyslová škola, Česká Lípa, Střední uměleckoprůmyslová škola a Vyšší odborná škola, Jablonec nad Nisou, Střední měleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Střední uměleckoprůmyslová škola a Vyšší odborná škola, Turnov, Střední škola stavební a dopravní, Liberec II, Truhlářská 360/3 Střední škola řemesel a služeb, Jablonec nad Nisou, Střední škola, Doksy, Střední škola hospodářská, Frýdlant, Střední odborná škola, Liberec, Základní škola a Mateřská škola, Jablonec nad Nisou, Zvláštní škola, Desná II/500 a Domov mládeže, Kamenický Šenov, 9. května 228 ukončily své hospodaření k 30.6.2006, Dětský domov, Jablonec nad Nisou, Dětský domov, Semily, Dům dětí a mládeže Vikýř, Jablonec nad Nisou.


Ztráta příspěvkových organizací v resortu školství byla ve výši 4.279.133,56 Kč po zdanění. 3.366.601,52 Kč


„Rok 2006 můžeme z pohledu škol a školských zařízení hodnotit jako rok, který se stabilizoval v závěru roku,“ poznamenal Petr Doležal, náměstek hejtmana pověřený vedením resortu školství, mládeže, tělesné výchovy a sportu, s tím, že školy a školská zařízení se zapojily do projektů, kde mohou čerpat finanční prostředky z Evropských strukturálních fondů, z Ministerstva školství jsou poskytovány účelově dané finanční prostředky formou vyhlášených programů.


Podle něj i přes všechny tyto dobré kroky v důsledku celkové situace dochází k rychlému morálnímu opotřebení u určitého dlouhodobého hmotného majetku (stroje a zařízení, osobní počítače, telekomunikační přístroje), ke zvyšování vstupních nákladů, jako je energie, materiál, nákup služeb, poplatky. Zvyšují se náklady vynaložené na opravy a údržbu nemovitého majetku vlivem havárií a opatřeními učiněnými v důsledku přijatých zákonů (revize, energetický zákon, hygienické normy) jako je zateplení budov, výměny oken, vybudování sociálních zařízení, kuchyně odpovídající platným normám, obnova školního vybavení.


„Je třeba společně hledat a nalézt způsoby získání finančních prostředků investičního charakteru, které by zajistily obnovu svěřeného nemovitého majetku, na kterou jsou požadavky ze strany jednotlivých organizací vyčísleny v desítkách milionů korun,“ uvedl Petr Doležal.


„Sejdeme se v brzké době s řediteli škol, které jsou ve ztrátě. Je třeba prodiskutovat, jak jsou rozpočty nastaveny, a jsme odhodláni problémy řešit,“doplnil.