Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Radnice v České Lípě má koaliční smlouvu

Archiv

„Jako vítězná strana v komunálních volbách jsme iniciovali jednání se všemi úspěšnými stranami v našem městě kromě Komunistické stany Čech a Moravy,“ uvádí lídr ODS Místního sdružení Česká Lípa Hana Moudrá.


ODS v České Lípě získala v letošních komunálních volbách 35.34 % a tedy 11 mandátů v zastupitelstvu. Zastupitelstvo města Česká Lípa má přitom pro rok 2006-2010 stanoven počet 25 členů.


„Při vzájemných vyjednáváních pro nás bylo samozřejmě vzhledem k našim voličům důležité co nejvíce naplnit náš volební program, podstatou však bylo také najít společný průnik politických cílů jednotlivých koaličních stran,“ doplňuje dále Hana Moudrá.


„Musím říci, a sama jsem tomu velice ráda, že jsme se na valné většině programových bodů opravdu shodli.“


Cílem samotné koalice pak je prosazovat společné programové prohlášení, které vychází z volebních programů všech zúčastněných stran, a to prostřednictvím orgánů města.


Koaliční smlouva vymezuje pravidla pro obsazení rady města a rovněž obsazení výborů zastupitelstva města a komisí rady města. Rada města Česká Lípa by tak dle smluvního ujednání měla mít 7 členů, ODS náleží v radě 4 místa, ČSSD náleží v radě 2 místa a SOS pro Českou Lípu 1 místo. Výbor Zastupitelstva města Česká Lípa a Komise rady města Česká Lípa by měla mít 9 členů. ODS budou náležet 4 místa, ČSSD 2 místa, SOS pro Českou Lípu náleží 1 místo a SNK-ED náleží rovněž 1 místo.


Koaliční smlouva rovněž stanovuje pravidla pro obsazení funkcí uvolněných radních. Dle tohoto ujednání bude vytvořená koalice na ustavujícím zasedání zastupitelstva města navrhovat obsazení funkcí starosty a místostarosty členy ODS, SOS pro Českou Lípu by poté měla obsadit funkci druhého místostarosty.


Ustavující zasedání Zastupitelstva města Česká Lípa se uskuteční ve středu 1. listopadu od 16:00 hodin v zasedací místnosti zastupitelstva (nám. T.G. Masaryka 2, 3. patro).