Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Rating města Česká Lípa

Archiv

dlouhodobý mezinárodní rating A-


dlouhodobý lokální rating czAa+


krátkodobý rating czP-1


výhled stabilní


Z komentáře k ratingovému hodnocení vyjímáme:


„Zhodnotili jsme hospodářský vývoj města Česká Lípa a jeho krátkodobý výhled. Po zvážení současného objemu volných finančních prostředků města a jeho ochoty dostát řádně a včas všem svým splatným závazkům, potvrzuje CRA RATING AGENCY, a. s., městu Česká Lípa krátkodobý CRA Rating na úrovni czP-1.“


„Posoudili jsme hospodářskou situaci regionu a hospodářské výsledky města Česká Lípa v minulosti i současnosti. Po zvážení rizik ovlivňujících budoucí hospodaření města a za předpokladu, že bude zachován dosavadní konzervativní přístup k zadlužování města a investičním výdajům, potvrzuje CRA RATING AGENCY, a.s., městu Česká Lípa dlouhodobý mezinárodní CRA Rating na úrovni A- a současně potvrzuje dlouhodobý lokální rating na úrovni czAa+.“


Hospodaření města Česká Lípa v posledních pěti letech lze hodnotit jako stabilní, a to i přes deficit rozpočtu v letech 2001 a 2003, který byl kryt z finančních rezerv města. Výsledek provozního hospodaření, který CRA považuje za jeden z nejdůležitějších ukazatelů kvality hospodaření daného subjektu, dosahuje každoročně vysokého přebytku. Město Česká Lípa dále vykazuje nulovou zadluženost a disponuje dostatečnou výší volných finančních zdrojů.


“Udělené hodnocení se opírá také o příslib města udržet v následujících letech vyrovnaný rozpočet a nezadlužovat se,“ uvedla Kateřina Hamplová, analytik CRA.


Byly zohledněny i připravované investiční akce města Česká Lípa (např. nové divadlo, sportareál, domov důchodců), které budou mít zásadní vliv na jeho rozpočet. U těchto projektů CRA předpokládá jejich zahrnutí do investičních plánů pouze v případě spolufinancování ze státních fondů a fondů Evropské unie. Jejich realizaci by měla předcházet podrobná analýza nákladů včetně budoucí provozní náročnosti, rozložení akcí do více let a posouzení různých variant projektu v závislosti na skutečně získaném podílu dotací.


„Výsledek ratingového přehodnocení potvrdil pozici České Lípy mezi nejlépe hodnocenými municipálními subjekty v České republice,“ dodala Hamplová.


Město Česká Lípa leží v severovýchodní části severních Čech. Na jeho území o rozloze cca 63,24 km2 je v současnosti evidováno 38 552 obyvatel. K hlavním průmyslovým odvětvím regionu patří strojírenství, elektrotechnický a automobilový průmysl, dlouholetou tradici má sklářství.


Česká Lípa se těší poměrně velkému zájmu zahraničních investorů, v současné době zde působí 11 zahraničních výrobních společností. K nejvýznamnějším patří společnosti Delphi Packard Electric Česká republika, s.r.o., Johnson Controls Automobilové součástky, s.r.o., Narex Česká Lípa,a.s., Vagónka Česká Lípa,a.s.; FEHRER BOHEMIA, s.r.o., AUTOBATERIE, s.r.o., Microcell PU Tschechien, s.r.o. Pro rozvoj podnikatelských aktivit v oblasti průmyslu je na území města k dispozici průmyslová zóna Dubice o rozloze 200 ha.


Míra nezaměstnanosti v okrese Česká Lípa dosáhla ke konci roku 2004 výše 8,9 % (9,5 % průměr ČR). Průměrná mzda na úrovni okresu činila 16 775 Kč (v ČR 18 035 Kč).


CRA RATING AGENCY, a. s., je největší ratingovou agenturou ve střední Evropě a jedinou afilací vedoucí světové ratingové agentury Moody’s Investors Service v tomto regionu. Byla založena v roce 1998 jako první ratingová agentura v České republice, v současné době působí také na Slovensku, v Maďarsku a Bulharsku. CRA je akceptována jak od Komise pro cenné papíry v ČR, tak i od Úradu pre finančný trh na Slovensku. CRA se specializuje na rating měst, krajů, podniků a finančních institucí i projektů, úvěrů a emisí cenných papírů. CRA je spoluautorem projektů Sector Awards, “hvězdičkového” hodnocení otevřených podílových fondů v projektu CRA Fond Scoring a projektu Ratingu emisí obligací obchodovaných na vybraných burzách.


Analytici: Ing. Kateřina Hamplová, Ing. Dagmar Prchalová