Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

"Repeři" zvou do Doks na show

Archiv

Projekt řídí Marie Holáňová z Pertoltic pod Ralskem, studentka pražské Hudební akademie múzických umění (26 let). Účastníci přijeli z Polska, Slovenska, Lotyšska, Turecka, Izraele, Alžírska a Jordánska.


Celý týden hovořili mladí lidé o otázkách xenofobie, rasismu a světového míru a učili se zacházet s videokamerou a editovat filmový materiál, aby si mohli po ukončení projektu vzájemně předávat informace formou videodokumentů o životě ve své zemi.


Náročné workshopy na obě témata vedli Petr Mazůrek z Mimoně (16 let) a Zdeněk Chaloupka z Chrastavy (18 let) ve spolupráci s mezinárodním týmem expertů.


Petr Mazůrek je student gymnázia, hovoří anglicky, německy, francouzsky a domluví se polsky. V projektu působí nejen jako lektor na otázky mezinárodní a historické, ale také jako tlumočník. Zdeněk Chaloupka studuje střední technickou školu a je nadějným kameramanem. Zkušenosti získal při spolupráci s českým kameramanem Robertem Ptáčkem. Veškeré workshopy vede v angličtině, ale domluví se i rusky.


Občanské sdružení REPER z Pertoltic pod Ralskem, které projekt realizuje, reprezentují další mladí lidé: choreografky a baletky Veronika Beňová (24) a Nikola Podzimková (21), zpěvačky Tereza Bendová (15), Milena Marková (15), Veronika Kučerová (13) a Kamila Koncová (18) a další.