Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Rozpočet města ČL na rok 2007 (3.část)

Archiv

Doufám , že v diskusi budou jednotlivé připomínky objektivně objasňovány a vysvětlovány jak občany, tak možná i ojedinělými zastupiteli.


Po prvních dvou částech jsem se zaměřil na výdaje:


Výdaje : /1.část/ - OŽP, OD, Školství, Kultura a Sport


Výdaje celkem : 599 082 tis. Kč


Z toho:


Odbor životního prostředí 1 265  tis. celkem,


z toho 760 odchyt, pobyt psů a koček v útulku, kastrace, ochrana zvířat


Komentář:


Z celkových provozních výdajů jde 60% výdajů na péči o zvířata vlivem nezodpovědného chování občanů . Tato nemalá částka by mohla být smysluplněji využitá ve výdajích RM.


Odbor dopravy 213


Z toho např.


Městská doprava 20 000


Dopravní obsl. LK 1 000


Nový systém organiz. MHD 380


Komentář:


Celková částka 21,38 mil. na veřejnou dopravu občanů ČL činí sice jenom 3,57% z celkových výdajů, denně je to však 58 575,- Kč! Když budu porovnávat různé výdaje na jednoho občana ČL /provozní výdaje na školy a školky, oprava komunikací, čištění a zimní údržba, svoz kom. odpadu atp./, jeví se mi, že vydaný náklad je u veřejné dopravy podstatně vyšší než u u všech ostatních položek. Nejsem proti tomu, aby se snižovaly výdaje na městskou dopravu, ale aby byla městská doprava tak vhodná, aby sloužila podstatně většímu počtu obyvatel jako u školství, svozu komunálního odpadu atp.


Školství


Z toho např.


Provozní výdaje 58 224


Činnost dětského zastupitelstva 20


Investiční výdaje 1 810


Komentář:


Celkové provozní i investiční výdaje činí 60, 034 mil, činí 10% celkových výdajů RM. Je to částka určitě opodstatněná, protože v ČL je určitě budoucnost ve vyšší vzdělanosti obyvatel, která je nyní bídná, ale určitě je nutné odborně diskutovat o budoucnosti školství a jejími vysokými výdaji s ohledem na nižší počet budoucích žáků a studentů. Výdaj ve výši pouze 20 tis. korun na dětské zastupitelstvo jsou dle mého názoru vyhozené peníze. Pokud má někdo z mládeže ambice dělat v budoucnosti politiku, má možnost se odborně vzdělávat na příslušné škole a pak následně vstoupit do nějaké strany a věnovat se politice od řadového člena. Českolipské dětské zastupitelstvo je hlavně pro uspokojování potřeb dětí českolipských politiků.


 Kultura 16 170


Z toho např.


Knihovna- energie, mzdy, ONIV 7905


KD Crystal- dtto 5899


Komentář:


Celkové provozní výdaje činí 16,17 mil, což představuje 2,7% celkových výdajů RM. Konstatuji, že výdaje na kulturu jsou vyšší než na sport o 1,769 mil., což mi osobně připadá neodpovídající s ohledem na počet občanů zajímající se o kulturu a sport. Z těchto výdajů činí 85% na Knihovnu a KD Crystal . Nemám nic proti knihovně a kultuře v KD, ale celkové výdaje ve výši 13,804 mil korun jsou dle mého názoru příliš vysoké. Jedná se o dvě samostatné budovy, je třeba samostatného vytápění, osvětlení, opravovaní atp. a současně se zahajuje výstavba dalšího kulturního objektu, kde budou potřebné obdobné provozní náklady a tím budou ubývat peníze na ostatní výdajové položky RM.


Sport 14 401


Z toho např.


PO Sport 7 001


Sportovní příspěvky 7 350


Výdaj na Měst. koupaliště v Dubici 50


Komentář:


Celkový výdaj na spor činí 2,4% celkových výdajů RM, což si myslím je poměrně nízká částka. Já bych si osobně představoval částku tak dvojnásobnou s ohledem na způsob života obyvatel celé ČR. Nemyslím si, že by se přerozdělením RM nenašlo 14 mil korun. Zanedbatelná je položka výdaje 50 tis. na honosně nazvané „Městské koupaliště v Dubici“, kde již bylo dva roky koupání zakázané, ale tato výdajová položka je pokryta příjmovou položkou ve stejné výši za pronájem!?