Dnes je 10. 09. 2024
svátek má Irma

Setkání se studijní delegací z Itálie

Archiv

Za italskou stranu se zúčastnilo 7 hostů - odborník z oblasti vzdělávání a profesní přípravy, odborník na profesní vzdělávání a aktivní politiku zaměstnanosti, zástupce krajské odborové organizace, předseda asociace podnikatelů ve stavebnictví, ředitelka Centra profesního vzdělávání Nadace Clerici, profesor střední obchodní školy a zástupkyně úřadu práce.


Italští hosté byli seznámeni s organizací úřadu práce, charakteristikou okresu, přehledem nezaměstnanosti na okrese i se srovnáním v rámci Libereckého kraje a ČR, se strukturou nezaměstnanosti na okrese podle vzdělání, věku, délky evidence, s volnými místy, s charakteristikou mikroregionů okresu, s nástroji používanými v rámci aktivní politiky zaměstnanosti a přehledem vyplácených prostředků na jednotlivé nástroje.


Na informačně poradenském středisku byli informováni o skupinovém poradenství, především pro žáky 8.a 9. ročníků základních škol a pro středoškoláky, které jim pomáhá nejen při rozhodování o volbě povolání, ale učí je i přípravě k jednání se zaměstnavatelem, na pracovní pohovor nebo jak napsat správně životopis.


Další informace se týkaly dlouhodobého skupinového poradenství určeného především pro mladistvé nebo krátce zletilé uchazeče a individuální poradenské činnosti určené například uchazečům, kteří potřebují poradit při výběru studia, vhodné profese nebo pro uchazeče, kteří chtějí získat informace o práci v cizině.


Program pokračoval předáním informací o prováděných rekvalifikacích pro mladistvé uchazeče – Krok, pro mladé uchazeče s nedokončeným středním vzděláním – Most, pro dlouhodobě evidované uchazeče se středoškolským vzděláním – Profil, pro mladé lidi do 29 let věku se stáží v Holandsku- projekt Příležitost, pro středoškoláky bez ekonomických znalostí – Euro i o řadě dalších individuálních rekvalifikací. O tom, že téma bylo pro hosty zajímavé, svědčí i diskuse, která se rozvinula během celé prezentace.


Na závěr hosté velice ocenili nové informace, které na setkání získali .