Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Sklářské slavnosti

Archiv

V páteční podvečer proběhla vernisáž výstavy Novoborské sklo 1945 - 1980, kterou otevřel generální ředitel firmy Crystalex, a.s., ing. Miroslav Šebesta spolu se starostou města.


Poté začal program na novoborském náměstí. Tanečky Boráčku, příjezd historických kol,  vystoupení skupiny Candát a konečně hlavní tahoun - známá pražská kapela Garage s Tony Ducháčkem (kteří nahradili původně avizovaných -123 minut)  nastartovali zábavu na novoborském náměstí, která končila dlouho po půlnoci.



V sobotu se diváci zase nejvíce těšili na Ivana Mládka a skupinu The Backwards. I přes horké letní počasí navštívilo slavnosti několik tisíc lidí.


„Ani jsem nečekal, že tu bude tak nabitý program, potěšily mě i sklářské trhy. Jsem rád, že se konečně ve městě něco děje. Chtěl jsem jít k vodě, ale nakonec jsem tu zůstal až do večera kvůli parádní muzice,“ sdělil nám jeden z návštěvníků slavností.




Na pozvání starosty města přijel na akci Antonín Schäfer, náměstek hejtmana pro resort kultury, který pozdravil diváky a vyjádřil obdiv nad organizací celé akce.



Na náměstí probíhaly soutěže pro děti, výtvarné dílny i ukázky sklářských technik. Jaké to je pracovat před tolika zvědavými diváky, nám prozradili skláři z dílny Pavla Rybáčka, který zajišťoval jednu z tavících pecí: „Těší nás jejich zájem, někteří z návštěvníků vidí výrobu skla poprvé, a tak je necháme i něco vytvořit. Především děti jsou nadšené, když si mohou vyfouknout sklo a odnést si svůj vlastní výrobek domů.“


Díky účasti větších i menších sklářských firem, sklářských škol a učiliště, díky obětavosti a nápadům organizátorů se staly Sklářské slavnosti do budoucna významnou kulturní událostí. Město Nový Bor tak ukázalo, že je hrdé na své skláře a jejich um.