Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Slavnosti města budou letos velké

Archiv

Právě díky těmto privilegiím se našemu městu dostalo právního postavení téměř města královského s předpokladem začlenit se mezi nejvýznamnější královská a poddanská města 14. století.


Je proto přirozené, že program letošních městských slavností je v mnohém vítanou příležitostí připomenout si významné historické etapy v dějinách našeho města a současně se zamyslet  nad otázkami jeho historického směřování a začleňování do kontextu národních i středoevropských dějin. Jistě ne náhodou bude právě při příležitosti tohoto jubilea slavnostně jmenován čestným občanem města pan Ladislav Smejkal, jehož celoživotní odborná i osvětová práce historika novodobých dějin k zodpovězení těchto otázek významně přispívá. Spolu s pamětním listem obdrží oceněný i uměleckou plaketu, jejímž autorem je akademický sochař pan Zdeněk Kolářský.


Na zajištění doprovodného programu před vyvrcholením vlastních oslav se podílí celá řada našich domácích uměleckých souborů a skupin, za všechny jmenujme alespoň skupiny Big Band CL a Big Band ZUŠ, současně se však do programu zapojí i umělečtí zástupci našich partnerských měst, jmenovitě dechový orchestr z Mittweidy, který vystoupí na nám. T.G.Masaryka v pátečních odpoledních hodinách, či kapela z norského Molde, která se zapojí jako hudební doprovod do sobotního studentského průvodu.


Příspěvková organizace Kulturní dům Crystal již tradičně zajišťuje hlavní kulturní program oslav, jehož vyvrcholením je bohatý program sobotního odpoledne. Při něm do pozdních večerních hodin ožije nejenom náměstí, ale i vodní hrad a městský park. Do programu zahrnujícího např. vystoupení divadelníků, hudebníků a dobových řemeslníků bude právě v souvislosti s jubilejním výročím poprvé zakomponován i průvod s historickými obrazy z dějin města v provedení studentů  českolipských středních škol.


Organizace kostýmového průvodu s živými obrazy z dějin se ujal ve spolupráci s městem Dům dětí a mládeže Libertin. Průvod, v němž bude vřele vítána účast široké veřejnosti, bude vycházet v sobotu 24.6.2006 ve 14 hodin z městského parku a projde přes Masarykovo náměstí na hrad Lipý.


Na nádvoří hradu pak budou z rukou Hynka Berky z Dubé předána zástupcům města historická privilegia. Na tento program naváže slavnostní akt předání titulu čestného občana a již tradiční ocenění starostky města těch občanů, kteří se významnou měrou zasloužili o jeho rozvoj v oblasti kultury, práce s mládeží, sportu a podnikání. Završením sobotního programu bude večerní koncert Ondřeje Brzobohatého se skupinou Bůhví na nám. T.G.M. a na hradě Lipý slavnostní ohňostroj.


Program bude pokračovat ještě v neděli, a to na vodním hradě Lipý.


Příspěvková organizace Městská knihovna v souvislosti s připomínkou uvedeného výročí připravuje pro dětské návštěvníky, kteří v rámci městských slavností navštíví hrad Lipý, zábavný kvíz zaměřený na znalosti historie našeho města. Správné odpovědi předané v průběhu sobotního odpoledne budou ihned na místě odměňovány sladkými cenami. Deseti nejúspěšnějším z našich nejmenších návštěvníků mateřských škol, účastníkům výtvarné soutěže města vyhlášené pod názvem ,,Jak se žilo dříve“, budou v průběhu sobotního odpoledne předány knižní dárky z rukou starostky města.


Domácí i zahraniční turisty, kteří při příležitosti městských oslav zavítají do našeho města, upozorňuje Městské informační centrum sídlící na náměstí T.G.Masaryka na filmový spot o České Lípě na DVD nosiči, který je nyní k dispozici ve třech jazykových mutacích (německé, anglické a polské) a dále na zajímavé nové tiskoviny, např. „Vody Českolipska“, kde je zajímavou formou představen pozoruhodný fenomén vody, či Turistického průvodce s cykloturistickou mapou s podtitulem ,,Prostor pro návštěvníky“, který poskytuje zajímavé informace o regionu Českolipska spojujícího tradiční prvky lidového stavitelství s nádhernou scenérií přírody.