Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Slučování středních škol v Libereckém kraji začne o prázdninách

Archiv

Podle schváleného dokumentu se v první fázi administrativně sloučí dvanáct středních škol a učilišť ze čtyřiceti osmi, které Liberecký kraj zřizuje. Zastupitelstvo nepřesvědčily ani mluvčí dvou petic z Jablonecka Dana Kodytková a Soňa Paukrtová, ani vystoupení starosty Jablonce Petra Tulpy.


"Cílem optimalizace je spojit školy do větších celků, aby byly schopné lépe reagovat na klesající počty žáků, nabídnout větší spektrum oborů, a tedy hlavně kvalitnější vzdělání," uvedl Petr Doležal, náměstek hejtmana pověřený vedením resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu LK a předkladatel projektu.


„Zatím jde jen o administrativní sloučení. Děti, které do škol nyní chodí, i ty, které letos absolvovaly přijímací zkoušky, studium dokončí tam, kde studovat začaly,“ zdůraznil náměstek s tím, že potom už bude na ředitelích jednotlivých sloučených škol, jak se vypořádají s nepotřebnými budovami, s náplní výuky, náborem žáků, počty pedagogů a podobně.


O redukci krajského školství se diskutovalo od prosince loňského roku. Kraj materiál projednával se zástupci samospráv, řediteli škol i rodiči po jednotlivých oblastech kraje, od Jilemnicka po Českolipsko a Novoborsko. Původní záměr počítal se zánikem 15 škol, později ale na základě diskuse se snížení počtu dotkne 12 školských zařízení. Hlavním důvodem slučování škol je úbytek žáků a vysoké náklady na provoz často zastaralých budov, z nichž některé má navíc kraj v nájmu.


"Demografický vývoj ukazuje, že do pěti let bude do prvních ročníků nastupovat o třetinu méně dětí než dnes," podotkl Doležal.


Už nyní jsou přitom kapacity škol nevyužité. Ve školách dnes studuje kolem 23 500 dětí, přitom kapacita středních škol dosahuje 31 200 míst. Navíc v roce 2011 bude studovat už jen cca 16 tisíc středoškoláků. Slučování se podle Doležala rozhodně nedotkne gymnázií, zájem o ně totiž roste a také ministerstvo školství všeobecné vzdělání podporuje. I proto například na Vyšší odborné škole sklářské a Střední škole v Novém Boru se už letos nabídka studia rozšířila o třídu všeobecného gymnázia a také o třídu technického lycea. Obdobně mají zájemci o gymnaziální studium možnost přihlásit se do 2. kola přijímacích zkoušek na ISŠ na Bojišti v Liberci, kde byly zřízeny studijní třídy gymnázia i lycea.


„Podle propočtů dosáhne počet gymnazistů v našem kraji cca 30 procent, tedy kolik prosazuje ministerstvo školství, právě někdy v roce 2011,“ poznamenal náměstek.


Proces slučování škol již v Libereckém kraji začal 1. dubna, kdy se sloučila Střední škola lesnická v Hejnicích, i se svým odloučeným pracovištěm v Harrachově, se Střední školou hospodářskou ve Frýdlantu. Nová škola sídlí v obou původních místech, ale stala se z ní jediná příspěvková organizace - Střední škola hospodářská a lesnická. Sloučení škol na Frýdlantsku urychlilo to, že ředitel hospodářské školy Dan Ramzer se stal starostou Frýdlantu.


„Sloučení těchto dvou škol bylo pro kraj výhodnější a rychlejší než vypisovat výběrové řízení, když se sloučením schválený projekt stejně k 1. červenci či ke konci roku počítal,“ vysvětlil Petr Doležal a připomněl, že právě schválený projekt také nese velkolepý záměr vybudování dvou moderních vzdělávacích komplexů – jednoho v Jablonci n. N. a druhého v Liberci. (více viz: www.kraj-lbc.cz)