Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Smím tě políbit, než chcípnu?

Archiv

Drama plné emocí a překvapivých zvratů vytváří trojúhelník mezi sobeckým a vypočítavým Arturem Rimbaudem, citově nevyzrálým opilcem Paulem Verlainem a jeho naivní manželkou Matyldou, kterou na jevišti ztělesňuje Halyna Ishchenko. Jako speciální host v roli vypravěče účinkuje Zdeněk Kašpar, sólista Moravskoslezského národního divadla.
„Práce na roli Paula Verlaina byla pro mě velkou výzvou. Znamenala pro mě dotýkání se jeho nestálé duše, objevování svobody, Verlainových a Rimbaudových básní, zkrátka velice zajímavá práce. Jak se mi to podařilo, musí posoudit sami diváci,“ říká o své roli Michal Vaňek. 
„Má postava je záporná. Přijde, rozbourá to, co jiní za léta postavili, aby z toho vytěžila jen pro sebe. Ale! Za sobeckostí a bezohledností dospívajícího mladíka, se skrývá velmi citlivá , a bohužel dosti nestabilní duše,“ říká Jarek Hylebrant, představitel mladého Arthura. „Je to pro mě velmi těžká práce, protože se musím srovnat s člověkem, se kterým nemám vůbec nic společného.“
Je to totální sonda až do nitra největších osobností Francie druhé poloviny devatenáctého století, potažmo osobností celé evropské literární kultury. Proti sobě stojí dva lidé: zoufalý a se životem pokrytecky smířený Verlaine a nespoutaný, konvencemi nedotčený, mladinký Rimbaud. Jen osud tomu chtěl, aby se ti dva potkali a vytvořili za krátkou dobu, co spolu byly, velká díla francouzské kultury.
„Nové divadelní představení je pro mě jako dítě, které je po narození - premiéře - odkázáno těm, kdo naslouchají. Naslouchejte příběhu, který se stal legendou. Legendou o Krásce a zvířeti v jedné osobě. Naslouchejte příběhu básníka snu, jenž vedl zoufalý boj proti hrozící a hrozné samotě. Příběhu prokletého básníka Paula Verlaina, který se spolu s Arthurem Rimbaudem pokusil najít tajemství, jak změnit život poezií. Oba se vzdali všeho pro cestu samotnou, pro cestu,  která vede k sebe nalezení vlastní identity a celoživotnímu úsilí být naprosto sám sebou. Kdo z nás by po takovém životě nezatoužil,“ doplňuje režisérka Irena Vaňková.
Životní osudy o dvou přátelích, kteří bez sebe nedokáží žít, natož tvořit, poskytují netradiční pohled na svobodu, nekonvenčnost, přátelství, cit a v neposlední řadě i na sobeckost, závislost a vztek.
„Příběh ze života nabízí herci příležitost objevit v sobě něco nového a pro roli Matyldy toto platí stoprocentně. V dnešní době je daleko častější záležitosti, kdy partner odchází za novým člověkem, ale pro mladičkou Verlainovou, žijící v 19. stol. a vychovanou svérázným otcem, odchod manžela za klukem jejího věku přinesl šok, bolest a jisté ponížení. Přesto tento životní příběh nemá vítěze ani poraženého, každý nakonec musel začít od nuly,“ uvažuje Halyna Ishchenko, alias Matylda a doplňuje: „Podílení se na inscenaci mi též přineslo seznámení s novými a báječnými lidmi, které už dnes mohu nazvat svými přáteli. Dík patří jim!“
„Charakter dnešní doby, která je v tomto příběhu jen převlečena do dobových reálií 19. století, je tak přesně shodný a vyjadřuje neustálý boj s konvencemi při myšlence prosadit své názory a pohledy na vše. Rimbaud a Verlaine byli sice zmatenými lidmi, kteří životem proplouvali jako vor na rozbouřeném moři, ale jejich odkaz v naší kultuře bude na vždy. Je důležité si uvědomit, co všechno člověk musí udělat proto, aby byl sám se sebou spokojený,“ dokončuje scénárista.
Vstupenka na premiéru stojí symbolických 90,-Kč a kmotrem představení bude filmový režisér a producent Dan Svátek. Více informací naleznete na www.kdcrystal.cz .