Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Souboj České Lípy a Nového Boru

Archiv

Za každé město nastoupí pětičlenné družstvo. Českou Lípu budou reprezentovat šachisté z Libertinu, Nový Bor pak děti z šachového kroužku při DDM Smetanka, členové extraligového 1. Novoborského šachového klubu, který celou akci pořádá.


„Tohoto souboje se velice ráda zúčastním a věřím, že Nový Bor určitě porazíme,“ uvedla českolipská starostka Hana Moudrá.


„Musím přiznat, že na rozdíl od mého syna šachy příliš neovládám, ale ráda se podívám, jak hrají mistři tohoto královského sportu.“


Zápas se bude hrát v tzv. rapid šachu, zkrácené formě šachu, ve které má hráč na celou partii stanovený čas 15 minut. Celkem se bude hrát 5 kol, každý hráč nastoupí postupně proti celému výběru druhého města. Nejlepší zástupci svých družstev si to pak spolu rozdají v exhibiční partii, komentované živě pro diváky mezinárodním mistrem Petrem Piskem, který se ujme i moderování celého odpoledne.


Petr Pisk je nejen silným praktickým hráčem (v sezoně 2004/2005 pomohl vybojovat Pardubicím dokonce extraligový titul), ale i zkušeným moderátorem šachových akcí. Pravidelně moderuje i největší šachový festival ve střední Evropě, pardubický Czech Open. Vyvrcholením celého turnaje bude exhibiční simultánka s čerstvým šachovým velmistrem, 8. hráčem aktuálního českého žebříčku Robertem Cvekem, který se hned na deseti šachovnicích postaví proti soupeřům z řad sponzorů klubů, zástupců obou měst i dětí. Hráči budou mít na rozmyšlenou 60 minut. Stejný časový limit bude mít i velmistr, bude v něm muset ale stihnout odehrát všech 10 partií.


 „Velmistr Cvek je sportovec nejen duší, ale i tělem. Běhat 2 hodiny mezi šachovnicemi podle toho, kde mu soupeř zatáhl, to už je i atletický výkon!“ uvedl Viktor Novotný – viceprezident 1. Novoborského šachového klubu.


„Robert Cvek se právě stěhuje do Nového Boru, kde bude mít na starost výchovu talentované mládeže, a to nejen z Nového Boru, ale i z okolních měst. Jedná se o projekt Novoborské šachové akademie zaměřený na vybudování regionální šachové mládežnické základny, která by byla schopna konkurovat podobným centrům jinde v České republice.


Všichni zájemci o šachovou hru jsou na akci srdečně zváni. Hrát se bude v budově MěÚ Česká Lípa na Náměstí TGM v České Lípě, v zasedací místnosti ve 3. patře (zasedací místnost zastupitelstva města). Podrobnosti o zápasu, aktuální výsledky, ale i šachové zprávy z domova i ze světa můžete sledovat také na www.novoborsky-sk.cz.